Порто Венере - истинска приказка в Италия (СНИМКИ)

  13 Април 2018, 22:29     0

Пристанищното градче е с население около 4000 жители


Порто Венере (на местен диалект Portivène, Портивене) е малко пристанищно градче и община в Северозападна Италия, провинция Специя, регион Лигурия, в Спецйиски залив, пише Нова телевизия. Разположено е на брега на Лигурското море.

Резултат с изображение за Портовенере

Населението му е около 4000 жители.

Градчето, предните острови и съседната крайбрежна област Чинкуе Тере са колективно един от обектите в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО за Италия.

Готическата църква „Свети Петър” е една от основните забележителности в околностите. Тя е построена върху стар християнски храм и осветена през 1198 г. Новата част е маркирана с черни и бели ивици.

Романската църква „Сан Лоренцо” е издигната през 1098 г. на мястото на стар храм, посветен на Юпитер. Повредена от пожар през 1340 г., църквата е възстановена и реставрирана през 1582 г. Интерес буди и замъкът Дория, който обгражда със стените си историческия център.

Притегателен център сред природните забележителности в Порто Венере са морските пещери Байрон, Азура и Синята пещера, които са попупотопени под вода. Пещерата на Байрон е кръстена на името на английския поет Джордж Гордън Байрон, който в началото на XIX в. е прекарвал много време на това място, вдъхновявайки се за своите произведения.

Резултат с изображение за Портовенере

Резултат с изображение за Портовенере

Свързано изображение

коментари

Добави своя коментар