Прозорец на пилотската кабина на самолет са счупи на 10 000 метра

  15 Май 2018, 14:50     0

Около 40 минути след излитане дясното предно стъкло на пилотската кабина на самолет на Sichuan Airlines се чупи, съобщава profit.bg.

Това причинява декомпресия на близо 10 000 метра височина и води до аварийно кацане в китайския град Чънду.

Airbus A319 пътува от Чонкинг в Китай до Лхаса в Тибет.

"Без каквито и да било предупредителни знаци, предното стъкло се счупи с огромен трясък", казва пилотът Лиу Чуанджиян пред Chengu Economic Daily.

"Когато погледнах, тялото на втория пилот висеше по средата на прозореца“, допълва той.

Снимки в Twitter:
 

Лиу казва, че аварийното кацане е изключително трудно поради шума, летенето на отломки и невъзможността да се види нищо на повече от няколко метра пред самолета.

Пилотът, който седи на дясната седалка, се е отървал с драскотини и разкъсване на китката, според данните на официалните власти. Един от членовете на екипажа е ранен по време на кацането, според Ройтерс.

Sichuan Airlines съобщават в профила си в Weibo, че въздухоплавателното средство е претърпяло "механична повреда". Авиокомпанията не предоставя повече подробности.

На борда има 119 пътници, нито един не е пострадал от инцидента. В Чънду те се качват на друг самолет и продължават пътуването си до тибетската столица Лхаса.

Не е необичайно прозорец на самолет да се спука по време на полет, но рядко се случва той да се счупи изцяло.

През 1990 г. пилот на British Airways е ранен, когато е засмукан от счупен прозорец в пилотската кабина.

През април част от счупен двигател се удря в прозорец на самолет на Southwest Airlines, чупи го, при което загива пътник. 

коментари

Добави своя коментар