Разходка из Рига

  07 Февруари 2018, 11:15     0

Дом на най-големия хранителен пазар в Европа, най-стария зоопарк и най-изисканата колекция от арт нуво сгради, Рига е град с малко известни суперлативи, съобщава profit.bg.

Компактният му център е обявен за световно културно наследство на ЮНЕСКО и е пълен с архитектурни съкровища, предлага много възможности за разходки, кафенета и луксозни ресторанти.

Ето шест причини да посетите тази балтийска красота:

Старият град Рига

С тесни калдъръмени улички, цветни площади и сгради от Средновековието, Старият град Рига е пълен с архитектурни съкровища. Разполага с над 500 сгради, които отразяват различни архитектурни стилове, включително готически, барок, модернизъм и арт нуво и от 1997 г. насам са обявени за световно културно наследство на ЮНЕСКО.

Задължителни за посещение са катедралата Рига, най-голямата средновековна църква в Балтийските страни, църквата "Св. Петър" със зашеметяващи гледки от платформата за наблюдение и Тримата братя - поредица от три съседни къщи, построени в различен век.

Разходете се по Розена Стейт - тясна алея, където можете да докоснете противоположните стени с двете си ръце и да спрете на кафе в едно от тротоарните заведенияна площад "Доме".

Това е домът на най-големия пазар в Европа

Заемайки място колкото хангари за 5 цепелина в близост до река Даугава, Централният пазар в Рига покрива огромно пространство и официално е най-големият в Европа.

Повече от 3 000 продавачи предлагат впечатляваща гама от пресни местни продукти, а сергиите са разделени удобно в отделни халета, предлагащи месо, риба, млечни продукти и зеленчуци, включително невероятна гама от кисело зеле и огромни буркани, пълни с кисели краставички.

Неговата ар ново архитектура е невероятна

Над една трета от всички сгради в Рига са примери за арт нуово архитектура и градът е признат за най-изисканата колекция от подобни сгради в Европа. Насочете се към Alberta iela, за да се насладите на величествените къщи, които са разположени от двете страни на улицата, и погледнете нагоре, за да видите цветните фасади, сложните каменни орнаменти и необичайните гаргойли.

Разходете се из околните улици, дизайнерски квартал и посетете музея "Арт нуово", за да видите примери за жилищни интериори от епохата.

Можете да стигнете плажа за 20 минути

Известна като перлата на Латвия, Юрмала е 20-километрова ивица от фин бял пясък, дом на плажните градчета на залива. Това е най-големият курорт в Балтийските страни и популярен уикенд бягство с дървени къщи за гости, арт нуово вили и СПА хотели.

С влак от централната гара на Рига можете да стигнете до плажа за около 20 минути. Мажори е добра станция, от която да слезе. Той разполага с туристически информационен център и пешеходна улица, покрита с барове и ресторанти.

Не пропускайте коктейли в Simply Beach House - съвременен бар на плажа, точно на пясъка, с невероятен изглед към Балтийско море.

Градските паркове са зашеметяващи

Лесно е да намерите спокойно място в Рига за разходка или пикник в някой парк. Най-близкият парк до Стария град е Базитакана, дом на романтични водни забавления, цветни градини и криволичещ воден канал.

Паркът Еспланаде е зона, оградена от православната Катедрала на Рождество в Рига, отличаваща се с удивителния си златен покрив, Националния музей на изкуствата и Латвийската художествена академия. Близо до квартала "Арт Нуово", паркът Кронвалда се намира на бившата ловна земя и разполага с танцуващ фонтан, китайска пагода и пешеходни пътеки.

Има впечатляваща култура на хранене

И ако в Латвия има изобилие от уютни ресторанти, които сервират местни латвийски ястия, като свинско и кюфтета, Рига е дом на все по-голям брой съвременни ресторанти, ръководени от топ готвачи.

Акцентите включват Ресторант 3, интимно място в Стария град, със специален акцент върху природни дарове, идващи от гората (супа с киселец, борови сладолед, шоколадова торта с чесън). Fabrikas Restorans се намира в преустроена фабрика на брега на река Даувага и има трима готвачи за сезонни ястия. 

коментари

Добави своя коментар