Събития

Старинен ритуал! Ергени се женят помежду си в Козаревец

Странен ритуал има в лясковското село Козаревец. И през тази година на 2-ри февруари двама мъже ще сключат брак на шега, а празненството ще е за цялото село. Обичаят датира от началото на миналия век и осмива старите ергени. Вярва се, че двамата младоженци, които участват във веселбата ще си намерят невести през предстоящата година,

 29 Януари 2018, 18:20    0

Рекорден брой участници на маскарадния фестивал „Сурва” в Перник

Рекорден брой от 7477 участници ще има на 27-ия Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва” в Перник тази година. Фестивалът на маскарадните игри бе открит снощи и продължава през целия уикенд - 27 и 28 януари в Европейската столица на маскарадните игри - Перник. Събитието се очертава като най-мащабното от всички издания досега със своите 7477 участници, което е с около 500 повече спрямо миналата година. Освен от Перник и страната във фестивала са заявили присъствие и 17 групи от чужбина. Празникът, който е в основата на фестивала, е част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

 27 Януари 2018, 16:32    0

Гонят зимата от Етрополе

На 28-ми януари тракийският бог Сабазий ще изгони зимата, снега и студа от Етрополе. Той, в лицето на един от местните мъже, ще застане начело на тържествената процесия, която изказва всяка последна неделя на януари връх Свети Атанас. Процесията, която ще стигне до сакралната местност, в която е имало тракийско светилище, ще е придружена от Етрополската духова музика.

 25 Януари 2018, 13:15    0

Туристи разглеждат безплатно забележителностите на Велинград

Всяка събота и неделя туристите ще могат да разглеждат напълно безплатно основните забележителности във Велинград. Идеята е на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в спа столицата на Балканите и трябва да докаже на гостите на града, че има десетки други причини да го посетят освен минералната вода. Туровете ще бъдат подкрепени и от Общината, а като екскурзоводи ще се изявяват ученици и пенсионери.

 24 Януари 2018, 18:10    0

Световни звезди ще направят супер сноуборд шоу в Боровец

Световните звезди във фристайл сноуборда ще си дадат среща в Боровец на 27-ми януари. Тогава в най-стария ни зимен курорт ще се проведе изданието на Stinky Socks в Сноу Парк Боровец. За първи път у нас любителите на адреналите ще могат да видят Jesse Paul, Erik Leon, Nick Dirks, Marcus Rand (Yawgoons), Jake Schaible, Andrew Brewer, Joonas Eloranta, Jessi Blackwell и Jeffy Gabrick .

 23 Януари 2018, 13:13    0

Фестивал на колбасицата в Пирот

Фестивал на Пегланата колбасица ще се проведе в град Пирот на 27-ми и 28-ми януари. Вкусното събитие, превърнало се в традиция за сърбите, отново ще впечатли с емблематичния си колбас Пеглана Колбасица и други автентични гозби. Пегланата колбасица е сушен деликатес, който се приготвя през зимата само от подбрано месо и ароматни подправки.

 22 Януари 2018, 19:06    0

Състезание по дърпане с въже край Правец

Спортен празник със забавни състезания ще се проведе традиционно през последната събота на януари в местността Камичето край Правец. На 27-ми ентусиастите ще могат да премерят сили в дърпане на въже, скачане с чували и снежен боулинг. Всички присъстващи ще могат да опитат топъл чай и бобена чорба безплатно, а за доброто им настроение ще се грижи духова музика.

 21 Януари 2018, 21:39    0

В Перущица се провежда обичаят "Къпанки"

Всяка година на 20-ти януари или Ивановден по стар стил в Перущица се провежда обичаят Къпанки. Младежи, които са сключили брак през изминалата година доказват мъжествеността си и готовността си да имат многобройно семейство, като се къпят в ледените води на река Въча, осветени на предходния Йордановден. През последните години в ритуала участват и младежи, които са заживели на семейни начала с половинките си.

 19 Януари 2018, 18:34    0

Световен ден на снега, Боровец

Ако винаги сте си мечтал да сте търсач на съкровища, имате този шанс, ако посетите Боровец на 20-ти януари. Тогава в зимния курорт ще отпразнуват деня на снега с различни приключения и изненади. Още от 9 сутринта най-малките ще могат да се забавляват с безплатни занимания в детския парк „Борокидс“. Приклченията за тях ще завършат в 15 часа,

 18 Януари 2018, 16:40    0

Международен снежен фестивал в китайския град Харбин

2018 симпатични снежни човеци и внушителни ледени фигури могат да видят гостите на Международния снежен фестивал, който се провежда по това време на годината в китайския град Харбин. Събитието събира скулптори за пръв път през 1983 година и оттогава се е превърнало в красива зимна традиция, която се чества не само от местните, но и от много чужденци.

 14 Януари 2018, 12:53    0

<< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 >>