Събития

Археолози откриха уникална находка в Йерусалим!

Израелски археолози откриха уникална мозайка с гръцки надписи на 15 века. На нея са изписани имената на византийския император Юстиниан и на местен духовник. Находката е намерена в стария град на Йерусалим, съобщи АФП. Малко надписи от този род са откривани в района, въпреки че той е много богат на археологически находки.

 24 Август 2017, 13:20    0

Фестивал на динята във Варна

От днес, 23 август морската ни столица Варна открива Фестивал на динята. На събитието ще присъстват едни от най-добрите карвинг-майстори в България, които ще представят истински произведения на изкуството от диня. Посетителите ще мoгат да се насладят на впечатляващи фигури от дини, а за най-добрите ще има награди. Публиката ще определи победителя чрез гласуване.

 23 Август 2017, 16:37    0

Традиционната Нощ на прилепите ще се проведе на 26 август

Тази събота, 26 август от БАН и фондация Наука за природата за поредна година ще организират Нощта на прилепите, като тази година събитието ще се проведе в две части – теоретична и практична. Теоретичната част ще се състои в заседателната зала на ИБЕИ на улица Юрий Гагарин в София. На нея докторантката Хелиана Дундарова ще изнесе лекция на тема Филогения на мустакатите нощници. След това Вяра Крушкова от фондация Дивите животни ще запознае присъстващите с усилията, които трябва да се положат за спасяването на прилепите у нас.

 21 Август 2017, 15:16    0

Забраняват ползването на пластмасови еднократни принадлежности на Беглика Фест

Ползването на пластмасови вилици, лъжици, чаши и чинии за еднократна употреба ще бъде забранено на тазгодишното издание Беглика Фест. Целта естествено е зелена – да бъдат намалени отпадъците. Организаторите обясняват, че заведенията могат да ви поискат депозит за чаша или чиния, която да ползвате до края на фестивала. И съветват желаещите да си носят от вкъщи. В заведенията ще има и дървени и картонени съдове, които ще се заплащат

 20 Август 2017, 14:09    0

Градински базар на изкуствата в София

Градински базар на изкуствата очаква софиянци и гости на столицата днес – 20-ти август, в Борисовата градина. Той ще бъде разположен след Езерото с лилиите /при Маймунарника/ и ще е на разположение от 11.00 до 20.30 часа. И през това издание базарът ще предложи на посетителите си аксесоари, сувенири, играчки, дрехи, картини, книги, бижута. Ще има също така работилничка, където малки и големи ще се учат да боравят с глина

 20 Август 2017, 13:49    0

Октоберфест в София

И тази година в София ще се усети духа на легендарния Октоберфест. Биреното събитие, което се превръща в традиция за Европа, ще бъде отбелязано и у нас с огромна бирена шатра. То ще бъде официално открито от 11.00 часа на 21-ви септември в парк Възраждане и ще продължи до 22.00 часа на 24-ти септември.

 19 Август 2017, 11:31    0

Хиляди се стекоха край Жеравна

Хиляди любители на фолклора се стекоха в местността Добромерица край село Жеравна в петък, за да се включат в юбилейното, десето издание на фестивала на фолклорната носия. Сред първите пристигнали на място бяха членове на прабългарската школа за оцеляване „Бага Тур“, водени от батир-багаина Явор Гънчев. Перфектните жокеи, които са сред най-търсените за опасни каскади в игралното кино през последните няколко години ще представят уменията си през трите фестивални дни.

 19 Август 2017, 09:11    0

Празник на шарената сол

Празникът на шарената сол ще се проведе за 6-та поредна година в панагюроското село Бъта. На събора ще се съберат производители и и почитатели на подправката от цялата страна. Славата на шарената сол, която събира различни вкусовете и ароматите в неделимо цяло се разнася по целия свят от българските емигранти, твърдят организаторите. Освен това е задължителна за българската трапеза и затова трябва да бъде ценена и чествана,

 17 Август 2017, 14:24    0

Фестивал на фолклорната носия „Жеравна 2017”

На 18-ти ,19-ти и 20-ти август ще се проведе най-българския фестивал на фолклорната носия в Жеравна. Ако решите да се върнете век или два в миналото трябва да забравите всички придобивки от съвремието и да облечете традиционна българска носия. В противен случай не можете да прекрачите входа на фестивала. Забранено е ползването на слънчеви очила, фотоапарати, модерни дамски чанти, съвременни шапки, а по телефона можете да се обадите само от специално определена за целта зона. Не фестивала не се допускат и домашни любимци. Снимките за спомен от събитието в Жеравна са разрешени единствено в последния, неделен ден.

 16 Август 2017, 12:31    0

Равадиново посреща гости в най-големия аквапарк у нас

Най-големият аквапарк в България е вече факт. Водният атракционен комплекс Нептун е разположен в село Равадиново (близо до замъка Влюбен във вятъра) и приема посетители всеки ден от 10.00 до 18.30 часа. В аквапарка любителите на водните забавления могат да открият цели четиринадесет типа съоръжения, сред които пързалка тайфун, гръмотевичен круиз и почти отвесна пързалка.

 04 Август 2017, 12:02    0

<< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 >>