Събития

Традиционно мъжко хоро в ледените води на Тунджа

Казват, че народ, чиито мъже танцуват голи в ледените води, а жените му ходят по огъня, няма как да загине. За поредна година десетки мъже от Калофер ще покажат, че българските традиции са живи и ще влязат в ледените води на река Тунджа, за да изиграят своето мъжко хоро. В миналото с ритуала се целяло да се вземе страха на жителите на околните села, но сега танцът на Йордановден или Богоявление се прави за здраве и берекет през годината.

 03 Януари 2018, 10:04    0

Кукери гониха злите духове в Разлог

Зрелищен кукерски карнавал се състоя в Разлог в първия ден на 2018 година. Верни на традицията, местни жителите облякоха пъстри премени с многовековна история и се впуснаха в кръшни хора. Под звуците на музиката млади и стари от всички квартали в града танцуваха, облечени в кукерски костюми и носии, като част от емблематичния кукерски карнавал Старчевата. Повече от 200 кукери и почти 1500 души в носии изпълняваха старинен обичай, целящ да премахне злите сили, и нарекоха новата година да бъде мирна, плодородна и щастлива. И през това издание на Старчевата в празника се включиха както местни жители, така и много гости на Разлог. Туристи от страната и чужбина бяха избрали да посрещнат Нова година в курортния град и да станат част от възраждането на една незабравима традиция.

 02 Януари 2018, 07:30    0

Община Сандански избира „Цар на виното”

За 25-ти пъти в Сандански ще изберат своя цар на виното. Като такъв ще бъде коронован производителят на най-доброто младо вино за годината. Победителят ще бъде избран от специалисти енолози. И макар царят да е само един, за всички гости на Сандански ще остане удоволствието от празника на младото вино, който започва на 30-ти декември от 12 часа на площад „България“ в града.

 29 Декември 2017, 13:38    0

Най-известните музеи, които отвориха през 2017 година

През есента на 2017 г. редица градове по света отбелязаха откриването на големи нови музеи - много от тях с архитектура, заслужаваща благоговение. Някои от тях, като През есента на 2017 г. редица градове по света отбелязаха откриването на големи нови музеи - много от тях с архитектура, заслужаваща благоговение. Някои от тях, като Лувъра Абу Даби, проектирани от Жан Нувел, се очаква да се превърнат в сензация на архитектурния свят. Други, като Музея на съвременното и модерното изкуство в Джакарта, сигнализират за съзряването на сцената за теми от проектирани от Жан Нувел, се очаква да се превърнат в сензация на архитектурния свят. Други, като Музея на съвременното и модерното изкуство в Джакарта, сигнализират за съзряването на сцената за теми от

 29 Декември 2017, 13:27    0

Традиционният коледен базар в Благоевград отваря врати

Коледният базар, който се превърна в традиция за Благоевград, отново отваря врати, съобщи пресцентърът на общината. Откриването на празничната инициатива е на 28 декември от 12:00 часа на площад "Георги Измирлиев" пред сградата на кметството. По масите на базара ще бъдат подредени сувенири, подаръци, лакомства, сурвачки, картички, свещници и много други празнични изделия, изработени от децата на Благоевград. Малчуганите изпитаха въображението си, съотворявайки ги по време на инициативата "Работилницата на Дядо Коледа" в Градската художествена галерия. Техните произведения ще бъдат изложени и продавани сега.

 26 Декември 2017, 19:51    0

Кукери се събраха в Хасково да почетат коледарските обичай

Хасково. За втора поредна година в Хасково се събраха коледарски и маскарадни групи, съобщиха от пресцентъра на Община Хасково. 12 бяха участниците тази година. Фестивалът бе открит от танцуващите коледари от Ямбол, които започнаха наричането за здраве, мир и плодородие. Децата бяха впечатлени от "камилата" на група от Стара Загора, от там бяха и невероятно атрактивни кукери с маски и "хлопки". Свои коледари бяха изпратили и читалищата от Сусам и Криво поле, които представиха традицията на Коледа от техните села. С коледарски танци впечатлиха танцьорите от "Китна Тракия", "Фъртуните на Мишо" и "Златна Тракия".

 26 Декември 2017, 14:21    1

Коледните базари в Европа, които задължително трябва да посетите

Какъв по-добър начин да усетиш духа на Коледа от това да посетиш някой шарен коледен базар с носещ се наоколо аромат на канела и греяно вино? За някои хора посещаването на едни от най-известните такива в Европа става повод за резервирането на пътувания независимо от ниските температури.

 24 Декември 2017, 14:33    0

Най-голямата ледена пързалка у нас отваря днес

Най-голямата ледена пързалка в България ще бъде открита за ползване от посетители и туристи днес. Пързалката, която е с размери 60Х30 метра, се намира в СОК „Камчия“ край Варна.

 22 Декември 2017, 11:59    0

Марко Карола на Нова година в Арена Армеец

Добри новини за любителите на електронния саунд у нас. В навечерито на Нова година в Арена Армеец ще се проведе второ издание на InterSOLAR партито, което за пръв път се случи миналата година.

 21 Декември 2017, 13:50    0

Робот с лика на Доналд Тръмп посреща туристи в увеселителен парк

Робот с лика на американския президент Доналд Тръмп радва туристие в увеселителния парк на Дисни във Флорида, съобщават световните новинарски агенции. Тръмп ще застане редом до роботизираните версии на своите 44 предшественици в Залата на президентите, част от Magic Kingdom. На туристите там се предлага 25-минутно шоу. То ги запознава с историята на американската демокрация от началото на Белия дом до наши дни.

 20 Декември 2017, 13:52    0

<< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 >>