Събития

Кукерски игри в селата Драговищица и Пиперков чифлик

Сурвакарски огън и игри ще се състоят в селата Драговищица и Пиперков чифлик. Това съобщиха от отдел „Култура и духовно развитие” към Община Кюстендил. На 14 януари от 13.00 часа в центъра на село Драговищица ще се проведе празникът „Сурва весела година”. По традиция ще гостуват кукери от читалище „Зора” – село Ябълково. Сурвакарите-кукери ще представят сватба с булка и младоженец, „раждане” на бебе, борба между мечки. На 13 януари, но от 20.00 часа в центъра село Пиперков чифлик ще бъде запален сурвакарски огън, придружен с кукерски игри./Фокус

 12 Януари 2018, 19:39    0

Правят 3D модел на Перперикон

Община Кърджали ще направи 3D модел на Перперикон. Освен това ще бъде изграден туристически информационен център към най-посещаваната забележителност в Родопите. Това съобщиха от община Кърджали. Проектът ще бъде осъществен по Програмата за трансгранично сътрудничество България – Гърция 2014-2020 в партньорство с гръцката общита Мароня.

 12 Януари 2018, 12:39    0

Празник на снега! Игри и забавления за световния ден на снега

И трите големни зимни курорта у нас – Банско, Боровец и Пампорово-Мечи Чал подготвят много игри, забавления и изненади за своите гости на 21-ви януари. Тогава навсякъде по земното кълбо се отбелязва Световния ден на снега. Инициативата за празника е на Международната ски федерация. Целта му е повече млади хора да заобичат зимните спортове и всички

 09 Януари 2018, 11:31    0

Фестивал на суджука ще се проведе в село Кошарица

За поредна година в село Кошарица, община Несебър ще се проведе празник на суджука на 14-ти януари. Местните жители ще преборят сили в направата на най-добрите месни деликатеси, наденици и колбаси, а за победителя е предвидена и награда. Дори и да не участвате в конкурса със сигурност можете да опитате от произведенията, с които се е прочуо селото. Началото на фестивала е на обяд пред кметството в Кошарица.

 08 Януари 2018, 14:18    0

Изкуствен плаж ще радва туристите в Рим

Местните жители и туристите, които искат да избягат от летните горещини в Рим през 2018 година, може да имат късмет, тъй като се очаква на брега на река Тибър да бъде създаден изкуственият плаж. Вдъхновението за тази идея има от утвърдения френски проект "Париж плаж", който изгражда временни плажове по протежението на река Сена. Това обяви кметът на Рим - Вирджиния Раджи. Проектът ще обхване площ от 10 000 квадратни метра около бреговете на Тибър, които ще бъдат посипани с пясък.

 05 Януари 2018, 19:16    0

Кукери гонят злото в Лесново

По необичайно време се провеждат от незапомнени време кукерските игри в село Лесново, Елин Пелин. Докато в цяла България това се случва или в първите дни на новата година или в дните около празника Сирни Заговезни, в Лесново кукерите обикалят къщите на селото и излизат на площада на 6-ти и 7-ми януари – Йорданов и Ивановден. Името им деведжии идва от турската дума за камилар.

 04 Януари 2018, 18:16    0

Съборът в Рожен се отменя

Съборът в Рожен през 2018-та няма да се състои. Най-рано може да бъде организиран отново през 2019-та. Кметът на Община Смолян Николай Мелемов обяви новината официално. След изявлението му в социалните мрежи се завъртяха няколко версии, че събитието се готви и за настоящата година.

 04 Януари 2018, 15:26    0

Леденият фестивал в китайския град Харбин (ВИДЕО)

Леденият фестивал в китайския град Харбин привлича хиляди туристи и в тазгодишното си издание. Красиви скулптури и цели сгради от лед, пренасят посетителите в Страната на чудесата…

 04 Януари 2018, 10:49    0

Честваме 170 години от рождението на Христо Ботев

Големият български поет и революционер Христо Ботев ще бъде почетен на 6-ти януари в цяла България. На тази дата се навършват 170 години от рождението на един от родните символи. Празникът съвпада с един от най-големите църковни такива – Богоявление. Затова и в цялата страна двете чествания ще се слеят.

 03 Януари 2018, 17:24    0

Традиционно мъжко хоро в ледените води на Тунджа

Казват, че народ, чиито мъже танцуват голи в ледените води, а жените му ходят по огъня, няма как да загине. За поредна година десетки мъже от Калофер ще покажат, че българските традиции са живи и ще влязат в ледените води на река Тунджа, за да изиграят своето мъжко хоро. В миналото с ритуала се целяло да се вземе страха на жителите на околните села, но сега танцът на Йордановден или Богоявление се прави за здраве и берекет през годината.

 03 Януари 2018, 10:04    0

<< 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 >>