САЩ показаха списък на опасните туристически дестинации

  11 Януари 2018, 12:13     0

САЩ изготвиха специална класификация, с която да информират гражданите си за рисковете при пътуванията им в чужбина. Скалата е четиристепенна и е придружена от интерактивна карта на страните по света, информира БГНЕС.

Десетина страни са оценени с най-високата, четвърта степен, за риск, което означава "да не се пътува в тези държави". Сред тях са Иран, Ирак, Либия, Судан, Сирия и Йемен. Включена е и Северна Корея, но американското законодателство вече е забранило на гражданите на САЩ да я посещават.

Това не са политически документи. Тази скала просто оценява нашата преценка за сигурността в тези страни, обясни американски консулски служител.

Според американската държава тази предупредителна мярка не включва нови моменти. В нея просто по-ясно са изложени и преди действащи съвети за пътуващите. Големи съюзници на САЩ като Великобритания, Франция и Германия са включени в категория 2, което означава да се проявява "засилена бдителност". В най-сигурната първа категория фигурира Узбекистан – страна, ръководена с желязна ръка от Ислам Каримов от 1989 година до смъртта му през септември 2016 година. Тази категория означава, че трябва да се проявява "обичайна предпазливост". Куба е в категория 3, което се превежда като съвет "да се преосмислят плановете за пътуване" там.

Всяка държава е описана на сайта travel.state.gov, като се посочват причините за предупреждението - например престъпност, тероризъм, здравеопазване, природни катастрофи и др.

Европейските страни са проспериращи и политически стабилни, но туристическите зони през последните години са ставали обект на атентати от джихадистки групировки, пише в справочника за сигурността. Мексико е включена в сравнително спокойната втора категория, но сайтът публикува места, които трябва да се избягват от туристите заради насилие, свързано с наркокартелите.

САЩ не са включени в новия наръчник за туристите, но като се има предвид броят на убийствата на глава от населението в страната – 4.88 на 100 000 души, те би трябвало да бъдат класирани между категория 3 за Куба /4.72/, която препоръчва "да се преосмислят плановете за пътуване/ и 5.56 за Сомалия – категория 5 "да не се пътува в тази страна", коментира АФП.

Специално внимание към Иран

Междувременно Белият дом поиска незабавно освобождаване на иранските протестиращи, които бяха задържани по време на демонстрациите през последните дни. Вашингтон поиска и освобождаване на всички политически затворници в Иран.

"Няма да останем мълчаливи, докато иранската диктатура потъпква правата на своите граждани", се казва в комюнике на американското президентство. Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп трябва да реши до петък, 12 януари, дали да разшири или не премахването на някои от санкциите срещу Иран в рамките на споразумението за иранската ядрена програма от 2015 г.

 

 

коментари

Добави своя коментар