Старинно Карлово вписан в „Опознай България - 100 национални туристически обекта”

  01 Декември 2018, 13:32     0

Туристически комплекс „Старинно Карлово” вече е в списъка на 100-те национални туристически обекта. Решението за включване му в Движението „Опознай България - 100 национални туристически обекта” е взето от Националния координационен съвет на Български туристически съюз на заседание от 6 ноември т.г. 

Комплексът бе създаден преди четири години по проект на Община Карлово за развитие на туристическите атракции, финансиран от Оперативна програма „Регионално развитие”. За да бъдат съхранени архитектурната среда, културата и традициите от епохата на Възраждането, пет ембламатични карловски къщи, строени в началото и средата на 19-и век, бяха реставрирани и изградени като туристически атракции. Бухаловия хан стана център на занаятите и традициите, в Патевата къща, наричана още Къща на билките, е представено производството на розово масло и продукти от етертичномаслените растения, които три столетия се отглеждат в Розовата долина. Белия двор, дарен на Карлово от неговата собственичка Анка Кузманова, станал известен в Европа през 20- и 30-те години на миналия век от картините на художника Никола Танев, сега е живописна и зографска школа. А къщата на възрожденския учител и книжовник Райно Попович представя карловската просветна традиция от 19-и век. 

Тази година класация на един от най-популярните сайтове за туризъм у нас подреди Бухаловия хан и къща „Райно Попович” в топ 3 на най-посещаваните обекти през май и юни по време на празниците на розата и лавандулата. /marica.bg

коментари

Добави своя коментар