Новини

Строят първия изкуствен остров по Черноморието

   
Строят първия изкуствен остров по Черноморието

Започва изпълнението на процедура по строителство на първия изкуствен остров в Черно море северно от Варна. Това научи "Дневник" от участници във вчерашното заседание на общинския експертен съвет по устройство на територията. Островът е предвиден в Подробния устройствен план на курорта Св. св. Константин и Елена, влязъл в сила през 2017 г. след заповед, издадена от зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев.

Курортът Св. св. Константин и Елена край Варна е собственост на едноименното туристическо поделение на групата "Химимпорт". В текстовата част на плана изкуственият остров е описан като "противоабразионно и брегоукрепително съоръжение за увеличаване на плажната площ, което ще има и участък – яхтено пристанище". Неговата конструкция и точната конфигурация трябва да бъдат уточнени в бъдещите технически проекти.

Според обосновката на идеята за строителство на изкуствени острови в морето, отразена в текстовата част, те могат да доведат до "общо увеличаване на устойчивостта на склоновете и клифа срещу хлъзгане и свличане".

Възможността за строителство на острови в акваторията на Черно море беше допусната с поправки в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, приети от Народното събрание през 2013 г. По време на дебатите тогава стана ясно, че строителството на изкуствени острови в морето ще се допуска като концесия за строителство на морски плаж, а самата поправка беше приета по искане на бизнеса и подкрепена от кметове на черноморските общини.

Още в средата на юли 2017 г. главният архитект на Варна Виктор Бузев обяви, че край Варна и курортните комплекси Св. св. Константин и Елена и Златни пясъци предстои изграждането на общо четири острова като "брегоукрепителни съоръжения по крайбрежието".

"Нашата задача е да маркираме в плановете такава възможност, в случая – срещу бившия минерален басейн на някогашния курорт "Дружба" (Св. св. Константин и Елена, бел. ред.). След като островът бъде изграден, ще допуснем строителството на яхтено пристанище и евентуален подводен ресторант", каза тогава Бузев.

Посоченото мястото за първия остров с яхтено пристанище и подводен ресторант вероятно не е случайно. Върху терена на някогашния "минерален басейн в курорта Св. в. Константин и Елена" едноименното дружество междувременно построи петзвезден хотел с балнеоложки център. Той се намира само на стотина метра от морския бряг и е с разгъната застроена площ от близо 19.5 хил. кв.м.

Островът във Варна, предвиден в Общия устройствен план на града

Островът във Варна, предвиден в Общия устройствен план на града

Идея за строителството на остров в морето имаше и дружеството "Холдинг Варна, свързано също с "Химимпорт". Първоначалният вариант предвиждаше два острова срещу т.нар. "Алея Първа" - крайбрежната зона на града. В общия му устройствен план обаче е предвиден само един и то северно от зоната./Дневник.бг

 


Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати