Tоплите дестинации през зимата - плюсове и минуси

  10 Октомври 2018, 19:11     0

Сигурно сме, че всеки би се зарадвал да избяга от зимата и да си подари една почивка на някое топло и екзотично място, докато тук върлуват студове, пише peika.bg.

Какви са обаче предимствата и недостатъците на това да смените климата толкова рязко?

Предимствата

Високите температури в умерени дози, редуващи се с по-умерени, тренират системата от капиляри и подобряват адаптивните възможности на организма. Здравият човек, който не страда от сериозни заболявания, може да sе превключи съвсем спокойно и да се адаптира към горещините, ако пие достатъчно вода, за да запълни загубите, а в най-топлите часове да стои на сянка.


През зимата е удачно да заминете за топлите страни, особено ако можете да си позволите да останете повече от две седмици в някой горещ курорт. Ако пътувате с деца обаче, имай предвид, че техният организъм е много по-уязвим. И ако детето не мине пълната аклиматизация, която продължава минимум 5 дни, имунитетът му може да отслабне.

Недостатъците

Биологичният човешки ритъм, който се гради с години, не търпи резки промени и неочаквани събития, затова през зимата е добре да избирате страни с климат, подобен на българския. В противен случай ви очаква дълга аклиматизация, която може да приключи дори след края на почивката ви.

Пътешествията в топлите страни през зимата са огромен стрес за организма, който води до временен срив на имунитета, развиване на остри респираторни инфекции, обострят се хронични заболявания, които протичат значително по-тежко. Затова в по-добре да посещавате топлите дестинации през лятото и да стоите там не по-малко от 2-3 седмици.

коментари

Добави своя коментар