Транспорт

Летище Варна с нова светлинна система

На Летище Варна вече работи изцяло ново светлинно оборудване. Подменена е цялостната система за управление и контрол на светотехническите съоръжения както на пътеките за рулиране, така и на летателната писта. Светлинните сигнали ориентират пилотите при кацане под наклон, дават информация за праг на пистата и за очертанията на наземната инфраструктура, улесняват полетите при понижена видимост,

 13 Февруари 2018, 14:04    0

Ангелкова: Обмисля се директен полет между София и Пекин

Туризмът и неговата роля за икономическия растеж на Европейския съюз, е водеща тема на неформалната среща на министри по туризма от Евросъюза, която се провежда днес в София. Форумът е част от българското председателство на Съвета на ЕС. Специални гости са еврокомисарят по вътрешен пазар Елжбета Биенковска и генералният секретар на Световната организация по туризъм към ООН Зураб Пололикашвилим, съобщава БНТ. Създаването на специален общ европейски фонд, с който да се подпомага промотирането на туризма в Европа. Такава идея е лансирал министърът на туризма на Хърватия е обяснил българският министър на туризма, която оглавява неформалната среща, предаде репортерът на БНТ Цветелина Катанска. Според министър Ангелкова вече се говори за все по-голяма свързаност - дигитална, с развитие на пътища, инфраструктура и бързи самолетни връзки. Обмисля се директен полет между София и Пекин, обяснила още Ангелкова. Елжбета Биенковска, еврокомисар по вътрешен пазар, промишленост и предприемачество: Разбира се, предизвикателствата си остават едни и същи, но в контекста на следващата финансова рамка е още по-важно да се обсъждат теми като цифровизацията, уменията,чухте че това е изключително важна тема, рекламата - преди един месец започнахме Европейската година на туризма Европа - Китай и значението на България в региона.

 13 Февруари 2018, 13:53    0

Проблеми с двигателите на A320neo на "Еърбъс"

Тридесет и два самолета от модела A320neo на "Еърбъс" имат проблеми с техните двигатели, произведени от компанията Pratt & Whitney, заяви в понеделник говорител на европейския самолетостроителен гигант, цитиран от агенция Dow Jones Newswires. Това представлява повече от една четвърт от общо 113-те самолета A320neo, разполагащи с подобни двигатели. "Еърбъс" предупреди още в петък за наличието на проблеми със самолетните двигатели на Pratt & Whitney, но без да уточни броят на засегнатите самолети.

 12 Февруари 2018, 18:05    0

Откриват най-модерното летище в Истанбул през есента

След като няколко пъти беше отлагано, откриването на най-модерното и едно от най-големите летища в света ще се състои през октомври 2018 г. Почти 80% от новия аеропорт на Истанбул е готов. „По волята на Алах на 29 октомври в присъствието на президента на Турция, премиера и много гости, ще го пуснем в експлоатация. Всички полети от международното летище „Ататюрк”

 12 Февруари 2018, 08:53    0

Самолет падна в Московска област

Пътнически самолет със 71 души на борда се разбил в района на Подмосковието, съобщиха "Интерфакс", РИА "Новости" и телевизия RT. Със самолета Ан-148-100B са пътували 65 пътници и шестима членове на екипажа. По данни на българското външно министерство няма данни за пострадали български граждани.

 11 Февруари 2018, 16:45    0

Подменят светлините на Летище Варна

„Фрапорт“ инвестира в ново светлинно оборудване за летище Варна и подмени цялостната система за контрол на светотехническите съоръжения на пътеките за рулиране и пистата, съобщи "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД, пише investor.bg. Концесионерът на летището припомни, че е наследил старата система, която бе на възраст между 40 и 50 години. Дейността по проекта за подмяна на светлините започна през 2014 г. Очаква се новите светлини да подобрят безопасността на летището и бързината на реакцията при нужда от поправки и поддръжка – новата система е „умна“ и сигнализира при проблеми. Подменени са 124 светлини на подходите за излитане и кацане, както и регулаторите за интензитет и системата за дистанционно управление. Проектът е оценен на 2,92 млн. лева, а новото оборудване ще улесни полетите в периоди със занижена видимост. „Някои от новите светлини са с височина близо 18 метра, а предишните не надвишаваха 8 метра“, обясни Улрих Хеппе, главен изпълнителен директор на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД.

 09 Февруари 2018, 17:17    0

Полетя първият дрон с пасажери на борда

Първият в света автономен пътнически дрон направи дебют в обществените полети. Това се случи в китайския град Лянюнган, пише Business Insider. Компанията Ehang, разработила машината, се похвали в сряда, че е направила няколко пилотирани тестови полета с пасажери. В демонстрацията са се включили около 40 души, сред които основателя на компанията и официални лица. Електрическият Ehang 184 е лесен за употреба – достатъчно е човек да се качи в кабинката му, да въведе желания маршрут и да натисне бутона за старт. Автоматизираната система прави всичко останало. В дрона може да се вози по един пътник до 100 кг в 23-минутен полет със скорост 100 км/ч. Според информацията летателният апарат е способен да лети в мъгла и при тайфуни до седма степен. Най-дългият полет до момента е бил извършен на разстояние от 8.8 км при скорост от 130 км/ч. Тестовият период включва 150 инженери, над 1 000 дни проучвания и над 1 000 летателни изпитания.

 08 Февруари 2018, 21:02    0

Wizz Air пуска намаление на билетите за Св. Валентин

Нискотарифната авиокомпания Wizz Air пусна специална промоция, свързана с празника на влюбените Св. Валентин. Компанията осигурява 20% отстъпка от цената на всички полети, резервирани днес (8 февруари) до полунощ, за членовете на Wizz Discount Club, съобщава economic.bg. От авиокомпанията предлагат полети до романтични дестинации с цени, започващи от 19.99 лв. За хората, които обичат да пътуват, но все още не са избрали подходяща дестинация, Wizz Air предлага инструмента за пътувания Trip Planner. В него можем да въведем няколко основни детайла и то ще ни предложи богат избор от романтични кътчета, които можем да посетим за празника. Wizz Air лети до 44 дестинации от България.

 08 Февруари 2018, 17:19    0

Градовете с най-големи задръствания в света

Американският град Лос Анджелис и руската столица Москва изпитват най-сериозни проблеми със задръстванията по пътищата. Това става ясно от проучване на аналитичната компания INRIX, цитиранo от бизнес всекидневника RBC. В Лос Анджелис шофьорите прекарват по 102 часа на година в трафик (или 12% от шофирането време, прекарано в трафик). Шофьор в Москва е изгубил 91 часа в трафик през миналата година, което е около 26% от шофирането време, прекарано в трафик. В пиковите часове московчани са прекарали 32% от времето си в трафик.

 07 Февруари 2018, 11:55    0

Полезни съвети! Какво трябва да знаем, ако пътуваме из Европа

Наред с общоприетите стандарти за шофиране в Европа в някои страни съществуват и едни по-особени закони, касаещи движението по пътищата. Ето и някои от най-красноречивите примери: 1. Великобритания Естествено, основната разлика между Англия и останалите страни в Европа е фактът, че там не само воланът се намира в дясната половина на купето, но и колите се движат в лявото пътно платно. Затова на новопристигналите се препоръчва да карат автомобил само при крайна необходимост, тъй като настъпва голямо объркване на кръстовищата и при пристрояване в съседна пътна лента. Освен това в работните дни от 07:00 до 18:00 часа трябва да се заплаща определена такса за влизане в зоните със засилен трафик, обозначени със специален знак. 2. Италия В определен интервал от деня, влизането с автомобил в историческите зони на градовете е позволено само за автомобили с италианска регистрация. Затова е добре предварително да проверите кои са те и ако случайно сте отседнали в някоя от тях, да помолите управата на хотела да ви бъде издаден пропуск. Извършва се постоянно видеонаблюдение на входните зони, колите се сверяват в базата данни и нарушителите заплащат глоба. 3. Испания Въпреки че това е една от най-спокойните за шофиране държави, трябва да спазвате няколко особени правила на пътя. Ако носите очила, трябва да имате и резервен чифт в автомобила, както и резервен комплект крушки за фаровете. Спазването на табелите се следи стриктно, включително пускането на мигач преди всяко изпреварване и при последвалото пристрояване. 4. Франция Това е една от европейските страни с най-много пътнотранспортни произшествия, причинени от консумация на алкохол. Глобите са тежки, а чуждестранните шофьори могат дори да загубят свидетелството си за управление. Освен това на деца до 10-годишна възраст е забранено да се возят на предната седалка. Те трябва да седят на задната, защитени с колан. Същото важи за Австрия, Германия и Швейцария, но там долната граница за деца, които могат да се возят отпред е 13 години. Освен това сте задължени да носите триъгълник и светлоотразителна жилетка, с които да осигурите безопасността си при някакво непредвидено спиране на пътя. 5. Гърция Нещо, което може да ви се стори странно е, че не можете да предоставяте автомобил с чуждестранна регистрация на местен жител, освен ако не го придружавате. В противен случай той ще бъде глобен. Друго необичайно правило е, че при навлизане в кръгово движение, навлизащият автомобил е с предимство пред тези, които са вътре в кръга. 6. Сърбия Сърбия е изработила своя система от правила за движение по пътищата. Освен че местните полицейски власти са доста по-агресивно настроени към автомобили с чуждестранна регистация, в много от случаите се налага да отведат водача, за да му се изготви акт. Ако действието се развива през нощта, автомобилът се спира от движение.

 07 Февруари 2018, 11:35    0

<< 1 2 3 4 5 6 7 >>