Транспорт

Китай пусна влак от ново поколение

Най-големият китайски производител на влакове пусна в движение своето ново поколение безпилотен монорелсов влак от въглеродни влакна. CRRC Changchun Railway Vehicles обяви, че новото поколение влак може да издържи на екстремни климатични условия с температура до минус 40 градуса по Целзий, съобщава агенция Синхуа. Частично направени от композитни въглеродни влакна, новият модел е с 25% по-лек от традиционния влак, което може да намали разхода на енергия с 22,7%. Като водещ световен производител на влакове, CRRC Changchun има повече от 18 000 служители и произвежда повече от 8 000 влака всяка година. /economic.bg

 06 Февруари 2018, 07:21    0

”България Ер” започва полети София - Одеса

Пътуването от София до Одеса вече ще трае по-малко от 2 часа с новите полети, които "България Ер" стартира. Въздушната линия между българската столица и петия по големина украински град е единствената в България, съобщиха от националния авиопревзвач. "Радваме се, че точно ние, като национален превозвач на България, имаме удоволствието да обявим старта на новата линия между София и Одеса и по този начин да свържем двете държави. Освен, че полетите са в удобни вечерни часове в петък и неделя, за допълнителен комфорт на пасажерите ни, по линията ще оперират и най-новите самолети от самолетния парк на "България Ер" - Embraer E190", е заявила Мария Стоянова, търговски директор на компанията, по време на официалната церемония по откриването в Одеса, цитирана в съобщението. Когато говорим за маршрута София-Одеса-София, трябва да вземем предвид големите търговски и културни връзки между двете ни страни, както и големите украински и български общности, сходствата в туризма у нас и в България - летен и зимен. Това са част от причините, поради които смятаме, че маршрутът ще бъде успешен. Освен това, вярваме, че линията има необходимият потенциал за по-нататъшно увеличаване на честотата на полетите, е мнението на директора на Международното летище в Одеса Павло Прусак.

 04 Февруари 2018, 17:59    0

"Райънер" пуска нова линия от София до Акаба

Най-голямата нискобюджетна авиокомпания в Европа "Райънер" (Ryanair) пуска нова линия от София през есента, съобщи превозвачът. От края на октомври компанията ще изпълнява полети между София и йорданския град Акаба. Те ще са два пъти седмично. Продажбата на билети по това направление се очаква да започне малко по-късно през този месец, се казва в съобщение до медиите.

 04 Февруари 2018, 12:06    0

Бурята над София отклони самолет на "Райънеър"

Силният вятър предизвика проблеми на Летище София. Самолет на нискотарифната авиокомпания "Райънеър" не се приземи на пистата заради недобрите метеорологични условия, съобщи Нова тв. Той е изпълнявал полет от Лондон до София. Излетял е от британската столица в 16.50 часа местно време и е трябвало да кацне в 22 часа вечерта българско време, като полетът е трябвало да продължи 3.35 часа. След два опита да кацне, самолетът се е пренасочил към Букурещ. Летищните власти уточниха, че действието е предприето по желание и преценка на пилота. Пътниците ще бъдат превозени към София с автобуси.

 04 Февруари 2018, 09:38    0

Състояние на пътната обстановка в страната

Състояние на автомагистралите: АМ „Хемус“: няма ограничения. АМ„Черно море“: няма ограничения. АМ „Тракия“: Област София: Ограничено е движението по пътната връзка София-Костенец на пътен възел „Мухово“ на АМ „Тракия“ при км 46 в посока гр. Костенец и гр. Ихтиман поради ремонтни дейности. Обходни маршрути: - за направлението София - Костенец през пътен възел „Ихтиман“ при км 34+000. - за направленията Ихтиман - Пловдив и Костенец - Пловдив през пътен възел „Церово“ при км 69+167. Движението по АМ „Тракия“ в посоките София – Бургас и обратно е без ограничения. През пътния възел може да се минава идвайки от Бургас в посока гр. Костенец и гр. Ихтиман. Срок до 30.04.2018 г.

 04 Февруари 2018, 08:20    0

Китайци построиха жп линия за една нощ (ВИДЕО)

Китайците често удивяват света с мащаба и скоростта на реализиране на своите проекти, пише profit.bg. Буквално преди дни в социалните мрежи се появи видео, на което се вижда как строители успяват само за една нощ да построят ж.п. линия! 1500 китайци и 9 часа – на това му се казва скорост! Построеният ж.п. участък се намира в окръг Лунян. Той има важно значение, тъй като свързва три големи разклонения - Ганлун (Ganlong Railway), Ганжуйлун (Ganruilong Railway) и Джанлун (Zhanglong Railway). Строителството се случва в нощта на 19 срещу 20 януари тази година. Трябва да отбележим, че отметната работа е колосална по мащаби. Строителите не само полагат релсите, но и светофарите, средствата за мониторинг на движението на транспортните средства и др. За осъществяването на проекта в такъв спешен срок са били привлечени почти 1500 работника, 23 единици тежка техника и 7 влака. Всяка една от 7-те бригади прецизно е изпълнявала своя участък. Хаосът във видеото, всъщност, представлява много добре организиран план на действие.

 03 Февруари 2018, 13:04    0

Ryanair ще продава билети с клауза Brexit

Ирландската нискотарифна авиокомпания Ryanair предупреди, че ще продава билетите за 2019 г. с клауза Brexit. Това означава, че резервациите на клиентите им няма да са валидни, ако проблемът с въздушната регулация между Великобритания и Европейския съюз не бъде решен до излизането на страната, като в такъв случай парите ще бъдат върнати на хората, съобщава mediapool.bg. Полетите до, от и през Европейския съюз, както и между САЩ и Великобритания сега се регулират от споразумението за отворено небе (Open skies). Регулациите обаче няма да се прилагат в Обединеното кралство след Brexit. Авиокомпаниите искат споразумение, което да замести Open skies най-късно до октомври 2018 г., за да могат да направят разписания за полетите си в месеците след като Великобритания напусне Евросъюза. Специалните билети ще се продават от септември тази година. Други авиокомпании - British Airways и EasyJet, също обмислят въвеждането на клауза Brexit.

 02 Февруари 2018, 19:02    0

Забраняват на големите круизи да акостират на пристaнището във Венеция

Големите плавателни съдове няма да могат да акостират на пристaнището във Венеция, според нови правила, които ще бъдат въведени в рамките на следващите четири години. Корабите с водоизместимост 100 000 тона и повече ще трябва да използват промишленото пристанище Маргера, разположено далече от известния Канале гранде във Венеция. Кметът на града Луиджи Бруняро заяви, че планът, одобрен от италиански правителствен комитет, отговаря на изискванията както на жителите, така и на туристическите фирми и групите за опазване на природата, загрижени за пораженията, нанасяни от круизните кораби на Венецианскта лагуна и на каналите в града. "Искаме да бъде ясно и на ЮНЕСКО, и на целия свят, че вече имаме решение", каза Бруняро след срещата на правителствения комитет. "Това решение взема предв

 01 Февруари 2018, 12:32    0

Bombardier продължава производството на C Series

Airbus продължава „с пълна пара” да работи по обвъзрването със C Series на Bombardier, след като спечели съдебна победа в САЩ. Хиляди работници на Bombardier в Северна Ирландия си отдъхнаха, когато Комисията по международна търговия в САЩ реши иска на Boeing в полза на Bombardier. Част от производството на C Series е в Белфаст. Директорът на Airbus Том Ендерс каза, че е доволен от

 31 Януари 2018, 13:58    0

Пускат детски круизен кораб

Круизен кораб, който е посветен на детския анимационен канал Cartoon Network ще плава от тази година. Корабът Cartoon Network Wave, е подходящ за семейства с деца и ще посреща своите гости в 800 стаи, които са инспирирани от известни детски тв заглавия. Туристите ще бъдат изненадани от интересните занимания по 11-те палуби на плавателния съд. Като освен тематични вечери се предвиждат и циркови представления.

 31 Януари 2018, 13:27    0

<< 1 2 3 4 5 6 7 8 >>