Турция е любимата дестинация на немските туристи

  02 Март 2018, 18:10     0

Летните резервации за турските курорти от страна на немските туристи отчитат двоен ръст, но продължават да са на нива, далеч по-ниски от преди няколко години, става ясно от изследване на GfK.

Туризмът, който е основен източник на проходи за Турция и генерира около 26 млрд. долара годишно, показва признаци на възстановяване след поредицата от терористични атаки в южната ни съседка.

За цялата 2017 г. постъпленията от туризъм в страната нараснаха с 18.9 на сто, до 26.3 млрд. долара, докато чуждестранните посетители се увеличиха с 27.84 на сто, до 32.41 млн. души.

Именно по-спокойната обстановка в страната кара все повече немски туристи да се завърнат в Турция. Резервациите до края на януари за лято'2018 отчитат ръст от 101%, но въпреки това Турция продължава да отстъпва на друга наша съседка – Гърция.

Интересът за почивка в Гърция за момента е на двойно по-високи нива от този към Турция, отчитат от GfK. Спрямо година по-рано се отчита ръст от 40 на сто.

Немските резервации към Испания отчитат ръст от 4 на сто, като страната отстъпва втората позиция сред най-предпочитаните дестинации.

Впечатляващ ръст от 64% на заявките за почивка се отчитат към Египет. Година по-рано повишението бе от нови 55 на сто. 

Очаква се през тази година разходите на немските туристи да отчетат ръст от 8% спрямо рекордните 64.7 млрд. евро (79 млрд. долара) за 2016/17 г., като тук не попадат личните им разноски.

Немските туристи заемат третата позиция, сред Китай и САЩ, по размер на изхарчените пари за пътувания в чужбина. /profit.bg

коментари

Добави своя коментар