В Индия откриха най-високата статуя в света

  31 Октомври 2018, 20:36     0

Най-високата статуя в света беше открита в град Нармада, в северния индийски щат Гуджарат, предават световните агенции, пише profit.bg.

Резултат с изображение за Откриха най-високата статуя в света (снимки)
Тя представлява бронзов паметник на Сардар Валабхай Пател - един от борците за независимост на страната, наричан още "баща на нацията".
Статуята е висока 182 метра, от които 25 метра пиедестал. Това я прави два пъти по-голяма от Статуята на свободата в Ню Йорк.
Изграждането й струва 29.9 млрд. индийски рупии (около 358 млн. евро). Разположена над река Нармада, статуята тежи близо 100 000 тона, а за издигането й са необходими четири години и над 2 500 работници, най-вече китайци.

Церемонията по откриването протече при изключителни мерки за сигурност, в присъствието на иднийския премиер Наренда Моди и 5000 полицаи. 
Местните етнически общности остро протестираха срещу паметника, за който твърдят, че е много скъп и вреден за околната среда. 

Според Моди обаче, статуята, наречена Статуя на единството на Индия, ще привлече много туристи.

В нея е разположена галерия, от която посетителите ще могат да се насладят на невероятна гледка от 153 метра височина.
Предишната най-висока статуя в света беше Пролетният храм на Буда в Китай, която се издига на 128 метра.

В Индия има повече от 500 паметника на Сардар Валабхай Пател, който е и първият външен министър на страната след напускането на британските колонисти през 1947 г.

коментари

Добави своя коментар