В Румъния откриха крепост от Бронзовата епоха

  07 Август 2018, 09:18     0

В Западна Румъния са открили крепост, която според учените е била построена преди  3 400 години в Бронзовата епоха, съобщава EA Daily, цитирана от „Фокус“.
По време на разкопките се изяснява, че укреплението се простира на 90 хектара, което е тройно по-голямо от размерите на полумитичната Троя.
Румънските и германските археолози са започнали разкопките край град Сънтана още през 2009 г. Но едва сега учените са открили колко мащабна е находката им.
„Площта на Троя е 29 хектара, а тази на Сънтана е най-малко 89. Зданията на Троя са направени от камък, а тук от глина и дърва. Самата крепост е оградена от четириметров ров и земен вал, висок повече от 20 метра. Ние се намираме пред една от най-големите и внушителни крепости в Европа“, заяви професорът от румънския Институт по археология и история на изкуствата Флорин Гогалтан.
По време на разкопките са открити останките на дворец с дължина от 100 метра и ширина от 40.
Според проф. Рюдигер Краузе от германския университет „Йохан Волфганг Гьоте“, крепостта все още съдържа немалко исторически загадки.
Той е на мнение, че това е най-голямото укрепление от епохата, откривано някога и сега учените трябва да изяснят защо хората са построили крепостта именно на това място в Европа.

коментари

Добави своя коментар