Вижте какво ядат по улиците в Азия

  10 Февруари 2019, 17:40     0

Новогодишните празници - това е време, когато милиони туристи отиват в топлите страни, за да се потопят в слънцето, да плуват в морето и да опитат екзотични ястия.

В Южна, Югоизточна и Източна Азия всичко, което расте и се движи, изглежда се яде, а местните подправки в други части на света струват цяло състояние.

Скорпиони и стоножки, лепкав ориз и тютюнев прах, както и рибни топки, които почти доведоха до революция и се превърнаха в символ на националното съзнание на цял град. Ето някои от най-ярките представители на азиатската улична храна.

Основното празнично ястие във Филипините е Лечон. Всъщност това е прасенце, печено на шиш. То се готви за сватби, рождени дни, погребения или просто когато цялото семейство се събира. В столицата Манила има цял квартал Ла Лома, специализиран в готвенето на Лечон.

Улични търговци правят супа от охлюв на острова Кох Пич. За нея използват езеровите охлюви, събрани в провинциите около Пном Пен, столицата на Камбоджа. Охлювите са популярна съставка в камбоджанската кухня, която се използва за много ястия. Опитването им в туристически места е трудно - на гостите е по-често предлагана китайска и виетнамска кухня, по-известни в света...

Тит Хo Taу, или, просто, пържени пъдпъдъчи яйца - популярна улична виетнамска храна. В допълнение към яйцата, ястието съдържа изсушено свинско, сол, пипер и чили сос. Виетнам се различава от останалите азиатски държави с голямо разнообразие от улична храна.

Друго популярно ястие от виетнамската улична храна е лепкавият ориз. Сервира се с разнообразни съставки, но най-често с месо и яйца. Други популярни варианти са фъстъци, задушено пиле, мунг и кокосови филийки.

Някои ястия са популярни в няколко азиатски страни. Например, масала доса - тортила с пълнеж от картофи. Те могат да бъдат намерени в Южна Индия, Малайзия и Сингапур. "Доса" в района обикновено се нарича всяка торта, изработена от грубо брашно, приготвена на тиган от чугун. Брашното може да бъде от пшеница или ориз, царевица или нахут.

Улица Ванфунцзин е една от най-популярните търговски улици в Пекин, известна със своята улична храна. Тук можете да намерите ястия от всички региони на Китай. Например, жената на снимката избира Чуан - уюгурски шиш кебап. Малки парчета говеждо месо са нанизани на шиш, валцувани в подправки (кимион, сусамово масло и сушени люти чушки) и пържени върху въглища.

Друго популярно ястие в Китай, което може да се намери на улица Ванфунцзин, е пикантна супа малатан. Първоначално тя е била разпространявана само в провинция Сичуан, но с течение на времето става любимо зимно ястие в цялата страна. Съставките на супата могат да бъдат практически всякакви, най-важното е да не забравяме за сичуанския пипер, който придава на супа аромата и пикантността.

Продавач поръсва бетелови листа с тютюн на прах. Бетелът е растение от вида на пипера. Ястието, познато още като куня, е много популярно в Мианмар. Тютюневият прах, ядките и лаймовата паста се увиват в бетелови листа. Тази закуска е популярна в Азиатско-Тихоокеанския регион, но е забранена в много западни страни поради наркотичния ефект. Освен това по зъбите и устните остават червени следи.

Пържени рибни топки в къри сос са истински символ на автономността на Хонконг и съпротивата на репресиите от страна на Пекин. На 8 февруари 2016 г., в първия ден от китайската Нова година, уличните търговци се сблъскаха с полицията, което влезе в историята като „революцията на рибените топки“. Представители на Департамента по храните и околната среда се опитаха да се отърват от уличните търговци, които работеха без разрешение на пазара в Монгкок. Гражданите се застъпиха за тях, което доведе до сблъсъци. Традиционно, топките са направени от местни риби, като жълтеникава риба или риби от семейството на гущероглавите. Сега само 20% от топките се състоят от риба, а останалото е евтин заместител. Повече от 370 милиона топки за риба се продават ежедневно в Хонг Конг.

В много страни са популярни безквасните пирожки, наподобяващи руските кнедли. Например, в Непал готвят Йомари - оризово брашно със сладък пълнеж. Това е национално ястие на Неварците -  хората, живеещи в долината на Катманду. Първоначално тези пайове са били подготвяни за фестивала Йомари-Пунхи, но сега те станаха толкова популярни, че се продават през цялата година на цена от около 60 цента.

Улица Каосан Роуд в Банкок е известна със своята улична храна. Тук можете да намерите почти всички улични храни, обичайни в Тайланд, но най-популярните са пресните плодове и пържените насекоми. Хлебарки, стоножки, скорпиони и бръмбари в годините на глад са били храната на много тайци, но сега насекомите са по-забавни за туристите. На вкус, те най-много приличат на пържени скариди.

Някои ястия са популярни в континентален Китай, и на остров Тайван. Например, палачинки, пълнени с червен фасул, са типично кантонско ястие. Отвън хрупкава, вътре е мека, те се приготвят с паста от червен боб и нарязана ряпа. Обикновено те могат да бъдат закупени от мобилни микробуси, които пътуват из Тайпе.

Патешките ястия присъстват в почти всяка азиатска кухня, но те се приготвят по различен начин навсякъде. Например във Филипините патицата първо се вари, след което се пържи с лук и подправки - оказва се мека отвътре и с хрупкава външност на месото, което се сервира с различни сосове, от сладко до горещо.

Най-популярното ястие от Лаос е познато под няколко имена: ларб, ларп или лаап. Тази пикантна смес от мариновано месо или риба, зеленчуци, различни комбинации от галангал (син джинджифил) и рибен сос. Смята се, че Ларб има свойства на афродизиак. Сервира се с ориз и се консумира ръчно. Лаоската кухня е популярна не само в страната, но и в северните райони на Тайланд.

/pochivka.blitz.bg

коментари

Добави своя коментар