Забележителностите във Виена

  24 Октомври 2018, 11:20     0

Как да починете във Виена с билети, храна за 5 евро и безплатно настаняване. Това е напълно възможно, пише pochivka.blitz.bg. Но нека да започнем със закуската. Утрото, разбира се, започва с кафе. Но истинско виенско, в историческо обкръжение. Представете си да пиете сутрешното си кафе в кафене Mozart, което е на 223 години.

Класически виенски стил: малки шоколадови маси с бели покривки, луксозни полилеи и огледала в ретро рамки. Извън прозореца се открива величествената галерия "Албертина". Сервитьорите са галантни мъже, които са на възраст над 40 години. Понякога носят бели ръкавици и дори целуват ръцете на дамите. Туристите, които изпробват прочутото виенско кафе Melange и традиционните щрудели Sacher са навсякъде наоколо.

Итересно е да гледате внушителните господа  в техните идеални костюми и елегантни дами с шапки и токчета. Те бавно пият кафе и четат последната преса. Винаги има опашка и трябва да почакате, защото ритуалът на кафето и услугата са бавни, времето във Виена се забавя.

И да се бърза в "Моцарт" е проява на лош вкус. Сервитьорите не бързат и ще чакате дълго време за поръчката и сметката. Но в това забавено темпо и рафинираност  се състои  концепцията за виенското кафе и Виена като цяло.

 Времето се забавя, потапяте се в еклектиката на архитектурните стилове и световното изкуство, ходите в елегантни градини, пътувате във влака на императрица Сиси, разглеждате апартамента на Фройд, гледайте колоритния, причудлив експресионист Хундертвасер, возите се на влакче в увеселителен парк.

Няма смисъл да се описва Виена, но има смисъл да се говори за логистиката на бюджетните пътувания. С билети и храна за € 5 и безплатно настаняване.

Обществен транспорт

Във Виена няма да ви се наложи да ползвате метрото, ако планирате да ходите само из огромния център. Ако искате да видите дворците, увеселителните паркове с влакче, зоологическата градина, то без метрото и автобусите по никакъв начин няма да се справите. Тук се продава един билет за всички видове транспорт. Еднократният струва 2,2 €, за 24 часа - 7,6 €, за 48 часа - 13,3 €, за 72 часа - 16,50 €. Детските билети имат отстъпка.

Ако отидете в столицата на Австрия за един ден, тогава има смисъл да вземете билет за туристическия автобус. Това е двуетажен автобус, който ви развежда из забележителностите на Виена. И не само главните, но и всичко. В автобусът дават слушалки за аудио екскурзии на различни езици. Със сигурност на руски, английски и немски. Също така в автобуса вземете карта за маршрута, за да се ориентирате.
Автобусът пътува по различни линии.

Ако купите билет за една линия, това е по-евтино, но по-добре вземете за всички, за да видите възможно най-много. Тези автобуси пътуват от 10.00 до 19.00 часа. Можете да слезете на всяка спирка, да отидете на разходка и след това да се върнете на мястото, където ще ви отведе следващият автобус. На автобусната спирка има график.

Виенските автобуси на различни компании. Жълтите са на  автобусната компания Vienna Sightseeing Bus. Билетите се продават онлайн. Можете да си купите в туристическия център в центъра на града, близо до Операта и Моцарт кафе. Автобусът тръгва от задната част на Операта. По-добре е да потеглите в 10.00 часа, за да имате време да видите колкото е възможно повече.

И така: два дни неограничено возене на трамваи и метрото ще струват 13,3 евро.

Какво да видим

В центъра ще откриете много интересни неща, всичко останало можете да намерите, като използвате сайта. Почти всички билети за музеи могат да бъдат резервирани онлайн, за да не чакате на дълги опашки.

Католическа катедрала на централния площад Щефансплац. Катедралата синтезира романски, готически, ренесансов и бароков стил. Първата църква на мястото на катедралата е издигната през 1137-1147 г., модерната катедрала е започната в XII-XV век и придобила сегашния си вид до 1511 г.
Тук е дукалската крипта на хабсбургската династия, погребани са херцог Рудолф IV, император Фредерик III, принц Юджийн от Савой.

В момента около църквата е разкопано, а в съседство има съвременни сгради, а сред тях елегантната катедрала поразява със заострени кули и цветни мозайки.

Хофсбург – дворецът на императорите на Австрия

Хофбург се нарича зимната резиденция на Хабсбургите и сега е официалната резиденция на президента на Австрия.

Сега има три основни музея - музеят на императрицата Елизабет Баварска - Сиси, императорските апартаменти и пространство с колекция от сребро.
Дворецът се намира в центъра, недалеч от Щефансплац, Парламента и кметството.
Резервирайте предварително билет на сайта, за да не чакате. Билетът струва 13,9 евро.

Парламентът на Виена

Великолепната сграда в гръцки стил се появила през 1883 година.
Сградата е с площ над 13 500 м². Тя разполага със 100 стаи за  Камарата на Националния съвет, Федералния съвет и бившата императорска Камара на представителите. Сега тук заседават Националният съвет и федералният съвет на австрийския парламент.
Намира се също в центъра на града.

Кметството на Виена

Готическо съоръжение, окончателно готово през 1883 г.
Височината на централната кула е 92 м. На върха й е поставен един от символите на Виена - Ратхаусман - бронзова статуя с височина 3,4 м.

До кметството има парк с невероятна градина. Има всякакви празнични дейности. През зимата пътеките на парка се превръщат в ледения комплекс "Ice Dream".

Музей на историята на изкуствата

Сградата се намира в центъра на града, на площад "Мария Тереза", сред богати насаждения. Това е един от най-големите музеи в света, където се съхраняват шедьоври на западноевропейското изкуство. Музеят е открит през 1889 година.

В залите има колекция от Египет и Близкия изток, колекция от гръцки и римски антики, художествена галерия, кунстокамера, нумизматичен отдел и библиотека.

През лятото музеят е отворен ежедневно от 10.00 до 18.00 часа, в четвъртък - от 10.00 до 21.00 часа. В други сезони - графикът е същият, но понеделник е почивен ден.
Билет за възрастни струва 15 евро

Музей на естествознаниието

Той е построен срещу Музея на историята на изкуството и отваря врати през 1889 година. Тук се намират около 20 милиона експоната. Основните експонати на музея са разположени в неговите 39 зали - Венера от Вилендорф, която древните хора са гравирали преди 25 000 години, огромен топаз с тегло 117 кг, скелетът на Диодокус динозавър, изчезнали растения и животни, например кравата на Стеллер, всевъзможни вкамени насекоми и мекотели.

Музеят удивлява с цифровия си планетариум

Музеят е интерактивен, има анимация и ще заплени деца и възрастни.
Музеят е отворен от 9.00 до 18.30 ч. От четвъртък до понеделник, в сряда - от 9.00 до 21.00 часа, вторник е почивен ден.

Билет за възрастен музей струва 10 евро. Трябва да си купите отделен билет за планетариума за € 5. По-добре е да си резервирате на уеб страницата на музея, тъй като може да няма достатъчно места.

Музеят на съвременното изкуство Mumok

Тъмно здание, изградено от сива базалтова лава. И в средата - изключително бели стени и провокация, свобода и дързост на съвременното изкуство. Тук ще видите как се развиват културата и изкуството на ХХ век. В галериите има много снимки, видео и кино. Художниците често създават необикновени инсталации и композиции.

До музея може да се стигне до метростанция U2, гара MuseumsQuartier.
В понеделник музеят е отворен от 14.00 до 19.00 часа, в четвъртък - от 10.00 до 21.00 часа, а в други дни - от 10.00 до 19.00 часа.Редовният билет струва 11 евро.

Шонбрун

Дворецов комплекс, една от най-големите забележителности  на австрийския барок. Строителството му е официално завършено през 1713 година. Шонбрун се нарича лятната резиденция на Хабсбургите. Това е уникален дворец в ансамбъл от градини, с фантастични дървета, фонтани. В този комплекс има френски парк с подстригани дървета, скулптури на митологични герои и фонтан на Нептун.
През лятото паркът разполага с театър и има зоологическа градина, която се смята за най-старата в света.
В резиденцията също трябва да се отиде. 
Комплексът е отворен ежедневно от 8.00 до 17.00 или 18.30 часа в зависимост от сезона. Паркът се отваря в 6.30 ч. И затваря в 17.30 или 21.00, в зависимост от сезона.
Билет струва 14,2 евро.

Белведере

Луксозен бароков комплекс. Има Горен Белвдере и долна част - и те се намират на различни адреси. В Горния има художествена галерия с картини от 15-ти век до наши дни. Долната част включва музей на барока, оранжерия и дворцови конюшни. Белведере е обкръжен от разкошна градина, така че отделете време поне да се разходите из терена.

Билети: единен билет за Долен Белведере и Горен е на стойност 20 евро. За различни места - различни билети. Билет за Горен Белведере струва 15 евро, а в Долен - 13 евро. Може би трябва да изберете едно, защото комплексът е голям. Ако имате малко време във Виена, просто се разходете в градините на Белведере.

Къща и музей Хундертвасер

Цветна причудлива експресионистична сграда във Виена. Това е един вид предизвикателство за автора на дизайна спрямо всичко гладко и право. Дърветата растат върху извит покрив, фасадата е боядисана в многоцветни пъзели и дори прозорците са с различни размери и форми.

Между другото, в близост е и Виенският дом на изкуствата Хундертвасер (Kunst Haus Wien). На два етажа има експозиция на многоцветни геометрични картини и графики от Хундертвасер. Фасадата на музея и терасата също са многоцветни и неправилно оформени. Някои дори вярват, че изкуството на Хундтваусер е по-интересно от това на Гауди.

Kunst Haus Wien е отворен всеки ден от 10.00 до 18.00 часа.
Билет за музея струва € 12.

На кратко: Ако идвате в събота и неделя, отделете за музеи от € 30 нагоре.

Храна

Във Виена уличната храна е много вкусна. В центъра на града има някои хубави будки с добри хот-дози. Това не е Амстердам, пълен с палатки с картофи. Всичко е деликатно и чисто, уличната храна тук също може да бъде естетична.

Тук  можете да си организирате суши парти със суши без ограничение. Във Виена, както и в много европейски градове, съществуват заведения за "суши", в които плащате фиксирана сума и ядете колкото си искате суши,  рула, морски дарове и различни азиатски ястия. Във Виена това е кафене Okiru.

Цената за престой зависи от часа и деня на посещението. Минималният размер е 9 евро, а максималният е 17,90 евро. Яжте много, а за напитки има отделна такса. Винаги има много хора, така че е добре предварително да резервирате маса.

Ако искате нещо традиционно, поръчайте го един шницел. Той е невероятно голям, изпълва цялата чиния, сервира се с варени или пържени картофи и зеленчуци. В един добър ресторант в центъра на Виена плащате за ястие от € 10 до € 15. Към шницела няма да е излишен и малко шнапс, защото това е местната традиция. Виенската гастрономия е трите "W" - шницел, щрудел и шнапс.

Но има и бюджетни заведения с добри и големи шницели. Сред тях е мрежата от закусвални  Centimeter, която не е твърде изискана, но има добри порции, а цените са около 7-9 евро за една позиция. Едно от заведенията е в близост до кметството.

Има и кафене с пакистанска кухня DER WIENER DEEWAN, където можете да избирате каквото ви харесва и да платите колкото можете. Жителите на Виена плащат за обяд по € 5.

Gasthaus Kopp е традиционно светло кафене със стогодишна история. Малкият шницел с картофи или салата струва 6 евро. Но малките всъщност са много големи. 

Има и китайски ресторант, Green Asia Restaurant, където малка порция от китайски сладки струва 4,5 евро, а голяма излиза 5,5 евро.

Заключение: Два дни от с хранения дневно от € 20.

Къде да отседнем

При резервация ще намерите добри апартаменти от 46 евро на ден за двама. Или можете да останете в хотел.

Препоръчваме да наемете апартамент или стая на уебсайта Airbnb. Тристаен апартамент ще бъде значително по-евтино от една двойна стая. На тази услуга има дори двойни стаи за 46 евро за две нощувки, но те са резервирани една година предварително. Ето защо, търсете жилище предварително.
И можете да намерите доста безплатно настаняване. Дори със закуска, екскурзия и емоционален разговор над чаша чай. И всичко това благодарение на услугата "Couchsurfing". 

Да изчислим общия бюджет. € 130 е минималният бюджет за един уикенд във Виена. Това е, ако сте намерили настаняване на "Couchsurfing". Ако наемете стая, пътуването ще струва от € 200 нагоре.

коментари

Добави своя коментар