Хижи и заслони в България с интернет достъп

  20 Септември 2019, 17:19     759      0

Много от нас с готовност заявяват, че обичат да ходят по планини и да се разхождат из природата, дори и това да означава просто половин ден на Витоша, пише peika.bg.

Едно нещо, което все пак хвърля прът в спиците на много потенциални планинари, обаче, е липсата на интернет почти на всяко ненаселено място над 1000 метра надморска височина. Ако просто имаше планински хижи в България с интернет достъп, нали?

66312
Снимка: facebook  Хижа "Дерменка"

По-старите планинари сред нас може и да се чудят изпод мустак защо му е на човек интернет в планината? Телефонният обхват не е ли достатъчен за спешни случаи в крайна сметка? Интернет, всъщност, си е толкова безценен в планината, колкото и в града. С хубава и бърза връзка можем да проверим всичко, което възникне като въпрос – от интересни разстения до съвети за физически травми. С хубава онлайн връзка в хижата можем да отметнем и малко работна или лична кореспонденция вечер, така че да да спим още по-спокойно и да сме свежи за сутрешния преход. А защо не и да качим малко снимки във фейсбук или инстаграм, или пък да поиграем малко онлайн игри в сайтове като Онлайн Казино GamingClub  или други?

Звучи цинично и може би дори тъжно, но на този етап е просто факт, че интернет е станал задължителен елемент от ежедневието на твърде много от нас. Може би сте чули, обаче, за един страхотен доброволчески проект започнат неотдавна – Huts.bg

66310

Снимка: facebook "Хижа "Планинарска песен

Иницииран и задвижван от Боян Пресолски от "Българска организация на хижите с обсервация", huts.bg цели да оборудва колкото се може повече от най-трудно достъпните планински хижи в България не просто с интернет, но и уеб камери и метерологични станции. Идеята зад тези подобрения е всеки един от нас да може в реално време да види какво е времето на самите хижи и да преценим дали иска да ги посети днес. А интернетът – той е просто един чудесен бонус, който и хижари, и посетители приемат с радост.

Естествено, като доброволческа инициатива, проектът на Боян Пресолски зависи от подкрепа и на граждани, и на организации. В България има изключително много хижи, голяма част от които все още не могат да се зарадват на придобивки от този тип. Но благодарение на huts.bg повече и повече от тях постепенно навлизат в 21ви век.

Някои от по-известните хижи, които вече „са онлайн“ включват хижа „Ловна“, заслон „Черни връх“, хижа „Планинарска песен“, хижа „Вихрен“, хижа „Дерменка“, заслон „Ботев“, хижа „Тъжа“, хижа „Вежен“, хижа „Ехо“, и други.

От където и да го погледнем, проектът на Боян Пресолски е чудесна инициатива, от която българските планински хижи и планинари могат да се облагодетелстват изключително много.

66313

Снимка: facebook заслон "Черни връх"

Друга интересна част от huts.bg е серията „Торбалан“. Насочена към туристите повече, отколкото към хижарите, „Торбалан“ цели да снабди колкото се може повече планинари с торби, всяка от които има свой си уникален номер. Идеята на тази инициатива е да стимулира туристите да събират боклука си в тези торби и да го смъкват лесно и удобно от планината. Като допълнителен стимул, „Торбалан“ предлага и награди от лакомства за снимки на пълни с боклук торби изпратени на сайта torbalan.bg

коментари

Добави своя коментар