10-те най-красиви часовникови кули в света

  13 Октомври 2019, 11:07     0

Много преди да започнем да поглеждаме към часовника на китката, а вече и по-скоро към телефоните си, кулите с часовници бяха единственият начин да разберем времето, пише profit.bg.

Механичните часовници са изобретени през 13-и век, но дори преди това цивилизациите са намерили начин да обединят времето и архитектурата с обелиски и слънчеви часовници. Днес часовниковите кули остават едни от най-емблематичните структури в света, а в някои случаи са символи на градовете си.

Вижте някои от най-емблематичните:

Елизабет Тауър, Лондон, Англия

Една от най-емблематичните забележителности на Лондон е часовниковата кула в Уестминстърския дворец, или Къщата на парламента, която е завършена през 1859 г. Кулата често се нарича Биг Бен, което всъщност е прякорът на нейната над 160-годишна и 13-тонна голяма камбана.

Кулата е преименувана на Елизабет тауър през 2012 г. в чест на 60-годишното царуване на кралица Елизабет. През 2017 г. започна проект за реставрация, който трябва да бъде завършен през 2021 г.

Часовниковата кула Дейра, Дубай, Обединени арабски емирства

Тя се намира на входа на моста Мактум в района на Дейра в Дубай. Проектирана от архитект Зики Хомси, кулата е построена в средата на 60-те години на миналия век, за да отбележи първия износ на петрол в страната.

Кулата е реконструирана с бетон през 1989 г., тъй като оригиналните стоманени елементи са корозирали. Фасадата на кулата беше реставрирана през 2008 г., а на нея вече има часовници Omega с GPS системи.

Часовниковата кула в Раджабай, Мумбай, Индия

Разположена в кампуса на университета в Мумбай, часовниковата кула в Раджабай е проектирана от британския архитект сър Гилбърт Скот, който черпи вдъхновение от Елизабет Тауър. Дизайнът на венецианската готическа структура е завършен през 1878 г. и включва четири вида камък, витражи и варовикови скулптури.

Двугодишна реставрация, първата в историята на 85-метровата кула, беше завършена през 2015 г.

Часовниковата кула на Свети Марк, Венеция, Италия

Въведена в експлоатация през 1493 г., Torre dell'Orologio, или часовниковата кула на Свети Марк, е поставена на известния площад Сан Марко. Жуан Карло Раниери проектира астрономическия часовник, който показва времето, както и знаците на зодиака и фазите на Луната.

Кулата е покрита с две бронзови фигури, които удрят камбаната на всеки кръгъл час. Кулата е претърпяла няколко реставрации през годините, включително основни ремонти, започнали през 1752, 1857 и 1996 г.

Циммер тауър, Лиер, Белгия

Кулата първоначално е построена в началото на 15 век като част от укрепленията на града. През 1930 г., за да отбележи 100-годишнината от независимостта на Белгия, производителят на часовници и местният жител Луи Цимер представи на града часовника „Столетие“ или „Юбилей“, който има 12 циферблата около един централен часовник.

Циферблатите показват разнообразна информация, включително фазите на Луната, знаците на зодиака, сезоните и метоничния цикъл. Кулата се превръща в защитен от държавата паметник през 1980 г. 

Часовниковата кула на новото кметство, Мюнхен, Германия

Върху 80-метровата кула на новото кметство в Мюнхен, Германия, е разположен Ратхаус Глокеншпийл, който включва 43 камбани и 32 фигури. Всеки ден фигурите в горната част разказват историята на сватбата на херцог Вилхелм V през 16 век, докато в долната част има фигури, изпълняващи рицарски турнир и танц на бъчварите.

Часовникът е построен през 1908 г., а фасадата и камбаните са ремонтирани през 2006–2007 г.

Кралска часовникова кула Мека, Мека, Саудитска Арабия

Частта от комплекса Abraj Al-Bait в Мека, Кралската часовникова кула може да се похвали с най-големия циферблат на часовник в света. Кулата с дължина 600 метра е завършена през 2012 г. и е третата по височина сграда в света.

Във фасадата са вградени 98 милиона стъклени мозаечни плочи и 24-каратова златна обшивка. През нощта 2 милиона LED-тела осветяват часовете, видими от разстояние 8 км. Най-забележителното тук е Молитвената стая под върха на кулата.

Камбанария Месина и астрономически часовник, Месина, Италия

Часовниковата кула в катедралата Месина в Сицилия е проектирана от компанията Ungerer от Страсбург и завършена през 1933 г. Астрономическият часовник, един от най-големите в света, има позлатени бронзови фигури, които пресъздават събития от историята на града всеки ден по обяд.

Часовниковата кула също показва фазата на Луната, вечен календар и движението на Слънчевата система.

Бромо Селцер Артс Тауър, Балтимор, Мериленд

Първоначално известна като кулата на Емерсън, Бромо Селцер Артс Тауър в Балтимор е проектирана от архитекта Джоузеф Еванс Сперри и е завършена през 1911 г.

Кулата е на 15 етажа и е вдъхновена от Палацо Веккьо от Флоренция. Вместо цифри, циферблатът на часовника показва буквите BROMO-SELTZER. Кулата вече е дом на студийни пространства за художници и писатели.

Кулата на мира, Отава, Онтарио, Канада

Кулата на мира е разположена в централната част на хълма на Парламента в Отава. Тя е построена в чест на канадци, загубили живота си в Първата световна война.

Оригиналният часовник на кулата е подарък от Обединеното кралство за отбелязване 60-годишнината на Конфедерацията на Канада. Основният часовник не може да бъде върнат назад, така че правителствен служител трябва да го спира за час в края на лятното часово време всяка година.

 

 

 

коментари

Добави своя коментар