30 години след края на комунизма жителите на Прага са уморени от туристите

  19 Ноември 2019, 13:09     593      0

Гледката от апартамента на Павел Кацирек към величествения площад на Стария град в Прага би трябвало да го прави дом мечта, но заради тълпите туристи и задръстените улици вече не е такъв.

Трийсет години след Нежната революция, сложила край на комунизма, носейки със себе си бум на туризма и значителни приходи, не всички местни гледат положително на промените, пише "Ройтерс".

"Хората се преместиха, така че услугите, магазините и по-евтините ресторанти си отидоха заедно с тях", казва 72-годишният Кацирек, който е режисьор на документални филми. "Паметниците са тук, кулите, готиката и барокът – те остават. Но това наистина е като украса на "Дисниленд", допълва той.

Почти 8 милиона туристи са посетили Прага миналата година, което я превръща в един от най-посещаваните градове в Европа и засилва натиска върху местните услуги за 1.3 милиона жители.

Един от най-острите проблеми е липсата на достъпни жилища, тъй като много апартаменти са превърнати в офиси или места за краткосрочен наем. Airbnb имаше почти 12 хил. имота в Прага миналата година по данни на Пражкия институт за развитие IPR.

Районът, включващ центъра на града, е загубил почти половината си жители. Регистрираните гласоподаватели са били 21 556 през 2017 г. спрямо 36 862 през 1990 г.

Туристите сега изпълват историческите улици и често се възползват от евтината бира, за да празнуват до късно през нощта.

"Броят на туристите със сигурност е по-висок, отколкото Прага може да си позволи", казва пред "Ройтерс" кметът Зденек Хриб, добавяйки, че Прага опитва да привлича богати посетители, включително и такива, които пристигат за бизнес срещи. "Опитваме да решим проблема с "Дисниленд", който се развива тук".

Печалби и проблеми

Когато комунизмът падна през 1989 г., Прага беше нешлифован диамант, затънал в мръсен въздух и недостиг на услуги. Заради десетилетията недостатъчно финансиране се рушаха сгради.

Оттогава милиарди долари от инвестиции и разходи на туристи превърнаха Прага в най-богатия регион на Централна и Източна Европа с брутен вътрешен продукт на глава от населението 187% от средното в ЕС по данни на Евростат.

Сега основните туристически дестинации в града, включително около замъка и Карловия мост, са осеяни с магазини за сувенири, обменни бюра и салони за масаж.

"Става въпрос за това как Прага се позиционира. Ако останем евтин бар, ще има помия", коментира архитект Кристоф Ханзлик. "Ако това голямо претоварване намалее, може би някои апартаменти ще се освободят и хората ще започнат да се връщат", смята той.

Градът предприе стъпки за решаване на проблема, включително като назначи "нощен кмет", за да се справи с шума на купонджиите през нощта.

Властите освен това премахнаха няколко обменни бюра, които взимаха двуцифрени комисионни, и планират да сложат край на наемите на магазини за туристи за сметка на услуги за местните хора.

Беше забранено да се печелят пари от позиране за снимки с костюм на гигантска панда на площада в Стария град и бяха премахнати псевдоисторическите автомобили.

"Бирените колелета" ще бъдат забранени от следващия сезон. А закон, разрешаващ увеличение на таксите за престой в Прага до 2 евро от 0.8, бе приет от парламента, въпреки че според кмета таванът трябва да е по-висок в центъра.

Засега обаче много чехи избягват центъра на града, освен ако не е за да посетят едни от малкото останали места, където само местни могат да резервират място.

 

30 години след края на комунизма жителите на Прага са уморени от туристите30 години след края на комунизма жителите на Прага са уморени от туристите

30 години след края на комунизма жителите на Прага са уморени от туристите

30 години след края на комунизма жителите на Прага са уморени от туристите

коментари

Добави своя коментар