Най-опасните държави за туризъм

  18 Юли 2019, 11:41     815      0

Пуснете си новините и ще останете с впечатление, че в света вече няма безопасни места за туризъм. Зоните на военни конфликти са опасали всички континенти (така твърдят по новините, но и затова не е никак чудно, че традиционният туризъм предлага да изпиете следобедно кафе в Париж или Ню Йорк, да направите снимка, придържайки наклонената Кула в Пиза и всички онези останали неща, които сме срещали във фейсбук страниците на приятели и познати. Има ли причина някой да поиска да попадне на място със свистящи във въздуха куршуми?

Отговорът се крие в поемането на риска да видиш реалността със собствените си очи. Истинската тръпка в туризма е тъкмо приключението да вземаш сам решения. А това усещане, че всяка твоя стъпка зависи единствено от теб самия ще те сполети, само ако посещаваш страна или място с етикет „опасно“ и за където почти никой не стяга багажа си.

Може би това е Тунис, Палестина или Сирия? Общото между тях е, че хората там биха направили всичко, за да привлекат туристи и да опровергаят наложеното от медиите за тях мнение: че държавите са опасни и вражески и трябва да бъдат избягвани на всяка цена. Пътуването често потвърждава именно обратното. Гостоприемството почти винаги е в пъти по-топло поради благодарността на хората, че си дошъл да се убедиш със собствените си очи как протича ежедневието им наистина – интимност, която познатите туристически дестинации все повече спестяват на чужденците. Усещането, че зад всеки ъгъл те дебне изненада е част от приключението наречено „опасна зона“. И все пак, добрите и лошите страни са част от чара им.

Либия

Чудесна туристическа дестинация с останки от древните градове Лептис-Магна, Кирена и Сабрата с отлично съхранен храм на бог Зевс. Либия е сериозен конкурент на дестинации като Египет, Гърция и Турция. Но дългогодишните военни стълкновения и особенно изострянето им в последно време поставят страната в челните места на най-опасните държави за посещение. Животозастрашаващи са също така жегата и лошите условия на хигиена. Освен това има вероятност да бъдеш отвлечен с цел откуп и да бъдеш убит, ако той не бъде платен.

Сомалия

Най-дългата плажна ивица в страните от Африка се намира тук. Красивата природа, девствени плажове, екзотична храна и усмихнати хора са малко познати на западния турист. Гражданската война от началото на 90-те прогонва чуждестранните посетители. Гладът и изтощението от войната са погубили почти половин милион души.

Венецуела

Най-високият водопад в света, Анхел (979 м), се намира във Венецуела. Рядко срещани видове прекрасни орхидеи и ламантини (вид морски крави) са малка част от даденостите на южноамериканската страна. За съжаление наркоканалите, които пресичат цялата територия на Венецуала на път за съседните държави представляват доста по-доходоносен бизнес от туристическия. А и столицата Каракас заема второ място в света по неразкрити убийства.

Хаити

Разположена в западната част на остров Испаньола, бреговете на Република Хаити се къпят в Карибско море. На източната част на острова се простира Доминиканската република, която в сравнение с Хаити може да бъде наречена благословена, защото заради райския климат туризмът е развит напълно. Не така целунати от бога се оказват земите на Хаити, където земетресенията, холерата, военните конфликти и бедността поддържат непрекъснатото нарастване на грабежи, престъпления и смърт.

Ирак

Кой не е чувал за древните паметници наследство на човешката цивилизация от времето на Акад, Вавилон и Асирия? След началото на Иракската война, страната и досега се намира в разорено състояние. Туризмът официално е „замразен“, поради преустановяването на издаване на туристически визи. Вероятността да пресечеш границите на Ирак незаконно е голяма, но рискът да попаднеш в терористичен акт или да бъдеш похитен е дори по-голям.

/palatka.bg

коментари

Добави своя коментар