Анализи

Над 290 000 българи почиват в курортите за празника

Над 290 000 българи са отседнали в курортите по морето и планините покрай празника за 22 септември, Деня на независимостта. Над 30 000 са предпочели да бъдат в чужбина, основно в Гърция и Турция. Това заяви за TravelNews Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. Пътуванията започнаха още от петък и доста хора са слели работния ден в понеделник, като се получават 4 почивни дни.

 20 Септември 2020, 12:26    0

Най-соленото море на земята е най-прекрасната туристическа дестинация

Това езеро, каквото всъщност е, обаче всъщност е 9 пъти по-солено от всяко море и има опасност то да изсъхне напълно, защото нивото на водата спада с цял метър всяка година.

 18 Септември 2020, 11:25    0

Панагюрското съкровище се връща у дома на 23 септември

Панагюрското златно съкровище, което прослави средногорския ни град и България по целия свят, се завръща в родния си град на 23 септември., съобщиха от Община Панагюрище. Деветте уникални култови съда ще бъдат експонирани в залата-трезор в Исторически музей-Панагюрище на идната сряда. Всеки, който посети града ни, може да се наслади на изящните форми на съкровището. Оригиналът на Панагюрското златно съкровище ще остане в Панагюрище до 2 ноември 2020 г.

 17 Септември 2020, 18:11    0

Кризата с коронавирус струва на глобалния туризъм 460 млрд. долара

Кризата с коронавируса струва на световния туристически сектор загуба на приходи от 460 милиарда долара през първите шест месеца на 2020 г. - следствие от намаляване на броя на пътуващите, съобщи ООН.

 16 Септември 2020, 08:01    0

Без туризъм икономиката на Италия е изправена пред катастрофа

За много кратко време италианското лято даде лъч надежда. След като излезе от това, което беше, в началото на 2020 г., едно от най-тежко поразените страни в света, Италия успя да се изчисти навреме, за да посрещне посетителите, съобщава Си Ен Ен.

 15 Септември 2020, 11:17    0

Интересът към субсидиите от 35 евро за чартърите е слаб

Интересът към държавната помощ за подпомагане на туроператорите, които организират чартърни полети с чужди туристи до България, е изключително слаб. Това показва справка на Министерството на туризма, с която TravelNews разполага. До 10 септември са постъпили само 9 броя заявления за предоставяне на субсидии от 35 евро на доведен турист, обясниха от ведомството. В момента подадените заявления, както и необходимите придружаващи документи са в процес на оценка. На страницата на Министерство на туризма предстои да се оповестява ежемесечно информация за броя на пътниците, пристигнали в България, за които туроператори са поискали държавна субсидия.

 14 Септември 2020, 15:47    0

Tripadvisor определи най-разочароващите туристически атракции

Базираният в Обединеното кралство портал за пътувания Tripadvisor, който е и една от най-големите платформи за пътуване в света идентифицира атракциите, от които туристите най-много се оплакват, пише сп. „Travel and Leisure”, цитирано от БГНЕС.

 14 Септември 2020, 07:42    0

Кой се разпорежда със "закритите" плажове край "Евксиноград"

Стопанство "Евксиноград", на чиято територия е разположена едноименната правителствена резиденция край Варна, на практика си е присвоило три плажа, заключени между територията му и морето. Това показа нова проверка на "Дневник". Без да посочват основание за това, от администрацията на Министерския съвет съобщиха в отговор на зададени въпроси, че водното спасяване, медицинското обслужване и почистването на плажовете се извършва от и за сметка на стопанството.Трите плажа не фигурират и в актуализирания регистър на плажовете по Черноморието, изготвен от министъра на туризма Марияна Николова в края на август.

 13 Септември 2020, 16:41    0

Пампорово отчита силно лято с ръст от 20% на туристите

“Пампорово” АД отчита силно лято с ръст от 20% на туристите спрямо миналата година. Посещенията са предимно на българи, но имаше и доста чужденци от балканските страни и Западна Европа. Това заяви за TravelNews Мариян Беляков, изпълнителен директор на „Пампорово“ АД. Дружеството е собственик на инфраструктурата в курорта и на хотелите „Перелик“, „Орловец“ и „Арфа“. „Видяхме, че хората предпочитат планината, колкото и морето. Имаме голям пробив на всички видове атракциони”, отбеляза Беляков.

 12 Септември 2020, 16:18    0

Над 98% от жалбите на туристите са за направени самостоятелни резервации

Над 98% от жалбите на българските туристи са за направени самостоятелни резервации, за които не са ползвали услугите на туроператори или туристически агенти. Това обяви Соня Спасова, директор на Европейския потребителски център в България по време на кръгла маса днес в София. Става въпрос за резервации за самолетни билети, хотели, събития, концерти и др. Данните са за периода от началото на годината до момента. От туроператори и туристически агенти са се оплакали само около 2% от потребителите.

 11 Септември 2020, 17:40    0

<< 1 2 3 4 5 6 >>