Ангелкова очаква спад от 8% на туристите по Черноморието

  05 Юли 2019, 11:17     0

Прогнозираме лек спад в туристопотока през летния туристически сезон от 3% до 6% за цялата страна и между 5 и 8% за Черноморието. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова пред журналисти в Народното събрание, цитирана от „Фокус“. Тя добави, че още в началото на тази година министерството е очаквало труден сезон заради конкуренцията от Турция, Тунис и Египет, където имат изключително сериозна политика по отношение на субсидирането и насочването на туристопотока към тях.

„Надяваме се, съответно и се борим да запазим нивата от миналата година. Правим всичко възможно да привлечем интереса и към записванията в последния момент към България. На този етап имаме основание да смятаме, че тези данни между 3 и 6% за цялата страна са реалистични. Като по отношение на Черноморието това, което имаме като прогноза е в рамките на 5 и 8% на този етап“, посочи Ангелкова.

Министърът напомни, че ведомството разработва „специален механизъм“ за подпомагане на организирания туризъм. По думите й този механизъм предстои да бъде финализиран и да се представи за обществено обсъждане. „Идеята е август месец да го представим, за да може големите туроператори, които са водещи в определянето на пазара и туристопотока за всяка една от страните, да го имат предвид и съответно да насочат капацитет, както от чартърни полети, така и от туристи към нашата страна към 2020 г.“, изтъкна Ангелкова.

Тя посочи, че в туризма всяко едно действие днес има своя ефект следващата година. „Смятам, че с тази мярка, включително с мерките, които всеки един от представителите на бранша предприема по отношение на предлагане на различни пакети, и с общи усилия, ще насочим вниманието и към лято 2020 г., което в момента се договаря“, допълни още Ангелкова.

Тя посочи, че този сезон не е отписан, тъй като от миналата година се говори за лято 2019 г. Тя припомни за 2015 г., когато Министерство на туризма е работило на база заварено положение, лятото е имало спад от 8%. „През лятото на 2016 г. имахме ръст от 19%, през 2017 г. имахме ръст от 17%, миналата година ръстът ни беше 5.8%“, допълни още министърът.

На въпрос дали това се дължи на геополитическата ситуация, тя обясни, че това се дължи на много фактори. „Туризмът е икономически сектор, изключително конкурентоспособен. Изключително много зависи от това как ние подхождаме към него. Затова и ние взимаме непрекъснато мерки. Има трудни ситуации, но за това се взимат мерки, за да може те да бъдат преодолени. Това, което наблюдаваме в момента като ранни прогнози,  съответно да го оправдаем и да се борим да запазим нивата от миналата година и да работим за сезон 2020-2021 г.“, допълни още министърът на туризма.

коментари

Добави своя коментар