Ангелкова: Приоритет това лято ни е привличането на български туристи по Черноморието

  18 Май 2020, 12:02     0

Ангелкова: Приоритет това лято ни е привличането на български туристи по Черноморието Това лято ще бъде много трудно и много различно, обяви в Сутрешния блок по БНТ министърът на туризма Николина Ангелкова.

Тя настоя, че основен приоритет за нея и ведомството ѝ е привличането на родни туристи по черноморските ни курорти. Ангелкова посочи, че във вторник предстои видеоконферентен разговор с премиерите на Румъния, Сърбия, Гърция, за да можем да осъществим координацията и детайлите, по които ще се осъществява пътуването и почивките. Няма как когато има карантина, да има туризъм. Това само по себе си отдръпва хората, които биха искали да осъществят своето пътуване. И със сигурност Европейската комисия препоръча да няма карантина, коментира министърът на туризма.

Според министър Ангелкова - водещото това да стане факт е епидемичната обстановка в дадена страна, както и това между страните да има еднакви условия за пътувания. От ключово значение е дали ще имаме възможност от началото на юни да посрещнем туристи от съседните ни страни, защото автомобилният транспорт на този етап е най-достъпният и най-сигурен с оглед на това, че все още се правят планове от авиокомпаниите за възобновяване на въздушния транспорт. От 15 юни у нас няма отменени чартърни полети, които към момента са резервирани като капацитет на летищата във Варна и Бургас, коментира Ангелкова. Министърът обяви още, че в хотелите по морето ще има отделни обособени помещения, където при съмнения за хора, заразени с коронавирус, те ще бъдат изолирани, докато дойдат медицинските екипи. Когато има подозрение за коронавирус - няма как служителите или мениджърите да преценят дали този турист има коронавирус или нещо друго. Не сме предвидили и няма да се карантинира целия хотел. В крайна сметка това ще бъде най-голямото предизвикателство на летния туризъм не само в България, но и навсякъде. Правилата, които има в другите страни, са много по-строги от това, което ние даваме, за да спазим минималните епидемични изисквания в нашата страна, коментира Николина Ангелкова.

На въпрос дали министерството ще позволи на хотелите да настаняват гости и в закрити помещения за хранене, Ангелкова посочи, че всичко това ще зависи от разпространението на заразата да е в много ниски стойности.

коментари

Добави своя коментар