Ангелкова: "Томас Кук" и "Астрал холидейс" имат регистриран договор, те са партньори

  10 Октомври 2019, 09:33     0

Имаме ръст от 31% от чуждестранните туристи и 34% ръст на приходите откакто го има самостоятелно министерството на туризма, създадено от правителството на г-н Бойко Борисов. За първите 8 месеца имаме над 6,5 млн. туристи, което е минимален спад от 0,5% от миналата 2018 г., която беше рекордна. Над 4,437 туристи имаме само за юни, юли и август. Тук спадът е с около 1%. Това отчете пред Нова телевизия министъра на туризма Николина Ангелкова.

Според нея, от данните ставало видно, че въпреки твърденията за провелен летен сезон 2019, това не е така. Отстъплението от рекордната 2018 г. не е много и е в рамките на прогнозите, уточни тя.

""Томас Кук и "Астрал холидейс" имат регистриран договор, те са партньори. Няма никакви застраховки за хотелиерите. Независимо дали "Томас Кук" би била регистрирана по българското законодателство, за хотелиерите няма такава сигурност, каквато имат туристите", обясни още министър Ангелкова.

"Нямам информация какво се предвижда в Гърция. Изискали сме информация от всички засегнати от фалита на "Томас Кук". Сключването на договор между оператор и хотел е частно-правно. Казвали сме, че максимално това, което е в рамките на възможното, ще го направим. Няма механизъм, по който да се спада това ДДС", отговори тя на искането на родни хотелиери, заради фалита на "Томас Кук" и угрозата те да не си получат парите по договорите, държавата да опрости ДДС-то им.

"Знаем колко са парите, но това е търговска тайна и няма да ги кажа. Всеки хотелиер е съобщил в министерството какви са щетите", сподели Ангелкова какви са щетите за родните хотелиери. 

Тя каза още, че е провела разговори и срещи с най-големите туристически компании в Германия. Според нея, очакваният ръст на немски туристи за следващата година, е за около 10%, което ще компенсира проблемите около фалита на "Томас Кук".

"Външно министерство отговаря за визите. В момента работим в посока за руските туристи да станат многократни за период от 3 до 5 години, но така, че да не нарушаваме правилата", завърши тя.

коментари

Добави своя коментар