Аруба e американското Илиянци!

  18 Септември 2019, 14:04     0
Снимка: dromomania.bg

На островната държавица оградите от кактуси вървят 25 долара за метър

Аруба e американското Илиянци! До този екстравагантен извод достигнах, когато посетих блажения остров, пише dromomania.bg.

 За американеца островът с площ  193 кв. км. е нещо като филиал на прочутото тържище. „Шопинг-посланикът” (да, на круизните кораби има такава длъжност) създава у пасажерите убеждението, че тук цари  безмитен алъш-вериш. С ниски цени и диаманти на кило. Почти всички стоки, дори сувенирите с надпис „Аруба”, бяха белязани с етикет Made in China.

От което приликата с Илиянци стана направо парлива.  Китайски беше дори… индианският капан за сънища!

Холандска вятърна мелница е пренесена камък по камък от метрополията

Холандска вятърна мелница е пренесена камък по камък от метрополията

Колкото до банките, арубците са прави. В стаичките колкото телефонна кабина, гръмко наречени „Международна карибска банка“,   изобщо не питат откъде са куфарите с милиони долари в брой. Просто си прибират 20-процентовата комисиона с усмивка.

Населението от около 100 000 души е струпано главно в градовете и в столицата Оранжестад (кръстена на първия крал Вилем Оранжки). Тук се скъсват да хвалят „забележителностите си“.

Най-високата точка връх Яманота – 188 м. Казибари Рок –

нещо като морени, една от които наподобява черепа на Кинг Конг. Тя е обект на специално туристическо посещение.

Казибари рок

Казибари рок

Калифорния Хайлайтс е местния Бевърли Хилс. Там богати американци в пенсия са си построили имения. И махат от басейните си към  минувачите с бира в ръка. За важни туристически обекти минава още фарът. Вятърната мелница от 1804 година, пренесена от Холандия камък по камък през 1960 г. И балсамът от алое вера. 

Като изключим ситния бял пясък на Палм бийч и чудовищно големите петзвездни хотели, останалите притегателни места са все

„музеите на леката промишленост“ – моловете.

Но какво да очаква човек от остров, където за забележителност са обявили дори труднопреодолимите огради от живи кактуси. Цената им също боцка – 25 долара за метър.      

Ограда от кактуси на Аруба

Ограда от кактуси на Аруба

Българската следа на Аруба проблясва и в името на Алонсо де Охеда –  първият европеец, посетил острова през 1499 г. Испански  мореплавател и мъдрец. Нашенски доморасли учени преди години го разконспирираха като Драган от Охрид.

Единственото оригинално  нещо, което видях (и придобих) на Аруба, бяха дървените пластики от дървото мопа-мопа. Външно те напомнят типичните руски дървени лъжици „Суздал”.  Само дето не се правят така. Пъпките на дървото мопа-мопа се късат, преди да разцъфнат. Варят се в казан на водна баня, докато не се получи маса като дъвка. Тя се смесва с различни природни минерали.

Маските от дървото мопа-мопа в Аруба

Маските от дървото мопа-мопа в Аруба

Върху скулптираната фигура на тотем или ритуална маска се наслагва  разноцветният „латекс”, като с нож се очертават елементите от нужния нюанс  и се отстраняват излишните. Резултатът е поразителен! 

Бойка снимка пред круизния кораб на Аруба

Бойка снимка пред круизния кораб на Аруба

https://dromomania.bg/2019/09/18/%d0%b0%d1%80%d1%83%d0%b1%d0%b0-e-%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d1%80%d0%b8%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%b8%d0%bb%d0%b8%d1%8f%d0%bd%d1%86%d0%b8/

коментари

Добави своя коментар