Българските туристи са сред първите, които ще стъпят в Гърция

  22 Май 2020, 12:30     0

Българските туристи са сред първите, които ще стъпят в Гърция, заради добрите епидемиологични показатели на страната, заедно с туристите от Германия и балтийските страни. Това съобщи министърът на туризма в Гърция Харис Теохарис на официален брифинг на гръцкото правителство, пише Труд.

Рестартирането на гръцкият туризъм ще стане на два етапа. Първият се отнася до вътрешния туризъм, а вторият за отваряне граници за посетители от чужбина.

От 15 юни се освобождават и други полети до и от летището „Ел. Венизелос “ в Атина, но само за страни с добри епидемиологични критерии. От 1 юли стартират полетите от чужбина и до други летища в Гърция.

Около 20 държави ще изпратят туристи в Гърция при първата вълна, като от министерството подчертаха, че критериите, по които ще бъдат оценени, са пътният достъп, средното разстояние по въздух и емигрантските общности.

Първите държави, които ще изпратят туристи от 15 юни, са: Кипър, Израел, Китай, Япония, Австралия, Норвегия, Дания, Австрия, България, Сърбия, Румъния, Албания, Северна Македония, Босна и Херцеговина. Полша, Унгария, Словакия и Чехия.

Втората вълна, която ще започне на 1 юли, ще доведе посетители от други страни, с изключение на тези с отрицателни епидемиологични характеристики.

Министърът на туризма Харис Теохарис подчерта, че потенциалните посетители в Гърция няма да бъдат задължени да си правят тест за коронавирус в страната си, нито ще бъдат поставени под карантина в Гърция, но все пак ще се вземат медицински проби при пристигане за всички на място.

коментари

Добави своя коментар