Банско иска 2 млн. лв. държавна помощ

  20 Май 2020, 16:19     0

Банко настоява за държавна помощ на стойност поне 2 млн. лв., с които да минимизира щетите от коронавируса. Безработицата е 18% , мотивира искането си кметът на града Иван Кадев, цитиран от БГНЕС.

"Преминахме през два месеца на изпитание, Банско беше първият град, поставен под строга карантина, все още има хора, които се питат дали и защо бе необходимо затварянето на града. Животът в Банско претърпя кардинални промени", каза Кадев.

"Общината е в трудно финансово положение. Има дълг от 8 млн. лв., което означава вноска от 100 000 лв. на месец.", допълни кметът.

Общината е поискала от Фонд Флаг отлагане на плащанията на част от вноските, а от 30.04.2020г. приходите от данъци са с 13% по-малко от миналата година.
„Разчитаме на правителството както и на стимулите на ЕС. Това трябва да се случи бързо, защото градът се задъхва икономически. Не трябва общината да спира да изпълнява задълженията си”, каза Кадев.

Той обясни, че Общината има ограничения за директен финансов ресурс за подпомагане на бизнеса, затова се търсят индиректни методи.
"Очакваме подкрепа от правителството, защото само със спазване на мерки не става", каза Кадев и добави, че финансов анализ за загубите по и след карантината ще бъдат предоставени на Министерски съвет.

Минималната помощ, която Общината ще иска от държавата, е в размер на 2 млн. лв."Тази цифра е скромна", подчерта зам.-кметът Въчкова.
Според разчети на Димитър Русков все още никой не е получил помощи по мярката 60/40, а всеки ден в Бюрото на труда се регистрират около 20-30 млади.
18% е безработицата в града до 30-и април. Съкращения е имало и в Общинската администрация, но са били минимални.

По думите му най-сериозното изпитание е било поставено пред социалните работници, които в продължение на 14 дни са работили без почивка. Кметът заяви, че през карантинния период е имало сериозни инциденти, а Общинският кризисен щаб е имал отлична комуникация както с Областния щаб с ръководител Бисер Михайлов, така и с Националния кризисен щаб.
Банско е чисто и здраво, заради спазването на мерките и заради близостта на хората с планината, каза кметът. Това бе доказано и с масовото тестване в Банско, Добринище и Места.

Кметът оповести резултатите от тестовете – в града са направени 2010 теста, от които 111 са показали наличие на антитела – тоест 5.57%. В цялата община са направени 2050 теста, които показали наличие на 115 резултата с антитела или 11%.
"Това доказа, че мерките трябва да продължат. Отварянето на града няма да отмени мерките, но пандемията се отразява тежко на бизнеса", заяви Кадев.

Кметът обясни, че са предприети редица мерки за бизнеса като отпадането временно на таксата за синята зона, както и отпадането на таксата за тротоарно право и общински наеми, включително и отпадането на таксата за детските градини.

Всички тези такси ще се заплащат на 50% от сумата, за да може гражданите да се възстановят финансово, а отстъпката от 5% от местните данъци и такси ще се запази до юни.
"Най-тежко е състоянието на туризма, с който се препитава по-голяма част от общината", каза Кадев и допълни, че част от хотелиерите са заявили готовност да отворят обектите си.

Кадев даде и разяснения за отлагащите се събития от летния културен календар. Джаз фестивалът и оперният фестивал ще се проведат, но при строги мерки и с фокус върху българските изпълнители като гост участници. Спортни и културни мероприятия на закрито няма да има. Ще се запазят и културните вечери, провеждащите се в старинния квартал на града и пред църквата.
"Нека всички видят един спасен летен сезон в пандемия", каза Кадев.

Той припомни, че медиците на първа линия ще получат безплатен уикенд в Банско през следващия зимен сезон, който включва хотел, ски училище и екипировка, както и безплатно посещение на културните институти.
Детските градини в града ще отворят на 26 май.

коментари

Добави своя коментар