БДЖ организира празнично пътуване с парен локомотив на 22 септември

  11 Септември 2019, 18:52     0

БДЖ организира празнично пътуване с парен локомотив по повод Деня на независимостта на България – 22 септември.

Специално пътуване по маршрута София-Черепиш-София ще се осъществи с парния локомотив 01.23, а композицията ще е в състав от шест вагона, съобщиха от железницата.

Атракционният влак ще отпътува от Централна гара София в 9:10 ч. По време на престоя си туристите могат да посетят Черепишкия манастир „Успение Богородично”, както и да разгледат музейната част в комплекса. В обратното направление композицията с ретро локомотива ще потегли от гара Черепиш в 14:15 ч.

Цената на билета ще бъде 29.50 лв. за пътуване в двете посоки (с включени запазени места). Децата до 7-годишна възраст ще пътуват безплатно, без да ползват отделно седящо място, като при закупуване на билети е необходим документ, удостоверяващ тяхната възраст.

Парният локомотив от серия 01.23 е произведен в Швейцария през 1935 г. и е представител на най-масовата серия бързоходни локомотиви в историята на българските железници. През 1979 г. той е определен за музеен локомотив и става един от експонатите от музейната колекция „Железопътно наследство”.

През 1988 г. 01.23 е възстановен като действащ музеен локомотив на БДЖ. На 20 септември 1989 г. той обслужва влака „Ориент експрес” при преминаването му през България.

През 2003 г. локомотивът е възстановен отново за движение и към настоящия момент се използва за атракционни, юбилейни и туристически пътувания, както и за участия във филмови продукции.

коментари

Добави своя коментар