Запален колекционер показа колекцията си от превозни средства (СНИМКИ)

  01 Октомври 2019, 14:25     0

Сред хълмовете на Бургундия, заобиколен от лозя и гори, се намира замък от XIV век.

Той принадлежи на Мишел Понт - запален колекционер на всичко, което се движи бързо - състезателни коли, мотоциклети и дори изтребители.

Той е превърнал своя замък в огромен музей с над 250 мотоциклети, 30 състезателни коли и впечатляваща колекция от близо 80 военни самолета и хеликоптери - най-голямата частна колекция в света.

Син на винопроизводител, Понт започва да събира мотоциклети, когато е едва на 20 години. По-късно той се интересува от моторни състезания и участва в няколко такива през 60-те и началото на 70-те години.

Но когато сериозен инцидент почти му коства живота, той решава да се откаже и вместо това започна да колекционира автомобили.

Интересът на Понт към авиацията се пробужда заради военната му кариера през 50-те години. Като член на Военно-въздушните сили той има възможността да се среща с пилоти и да вижда всякакви самолети.

Започна да купува изведени от експлоатация летателни машини преди около 30 години от целия свят. „Пътувам с екип от механици, за да купя самолетите, да ги разглобя и да ги върна във Франция на парчета“, казва Понт за Световните рекорди на Гинес.

Понт закупува замъка и заобикалящата го градина в началото на 80-те години. Първоначално построен през 1340 г., той е разрушен през 1478 г., след нахлуването в Бургундия на Луи XI. Възстановен е в началото на 17 век.

Когато Понт поема контрола над имота, градините са запустели пустош, затова той засажда четири хектара лозя за вино и приготвя 2-3 хектара за своите самолети. Колекцията му от състезателни коли и мотоциклети е изцяло на закрито.

 

Понт също така събира селскостопански машини, като плугове и трактори, както и антики. Те са организирани в девет отделни музея на площта на този забележителен имот. Всяка година мястото е посещавано от над 35 000 души.

/profit.bg

 

коментари

Добави своя коментар