Древни култури в Африка: Островно племе практикува „разцепване на пениса“

  12 Юли 2019, 13:49     0

Всички сме чували за странни практики у някои племена, които деформират умишлено човешкото тяло, най-често по религиозни причини. Снимките на жените с издължени вратове в Африка са изключително популярни, както и най-разнообразните видове пиърсинг, татуировки и дори променяне на формата на главата.

Няколко далечни племена, обаче, от незапомнени времена правели нещо наистина потресаващо с телата на мъжете. Вероятно малцина са чували за т.нар. разделяне на пениса. Още по-странен може да изглежда фактът, че тази процедура се прилага и днес и то под строг медицински контрол. Причината за това, обаче, най-често е строго индивидуална и е свързана с обогатяване на сексуалния живот.

Едно мистериозно племе практикувало болезнената модификация по съвсем необичайна причина. Тя е културно обусловена, но не е тясно свързана с религията, нито пък със сексуалното изживяване.

Разделянето на пениса, наричано още пенилна бисекция, е вид телесна модификация. В наши дни се извършва по хирургичен път. Традиционно става дума за разделяне на главата на две части. Всъщност терминът „разделяне на пениса“ е обобщаващ и има много много различни начини това да стане. Както и много различни "крайни резултати".

Няколко култури използват тази странна техника. Народът арернте в съвременна Австралия прилага процедура, която наричат „арилта“. Извършва се като ритуал за преминаване на момчета в тийнейджърска възраст. Счита се, че разделянето на пениса символизира превръщането на момчето в мъж.

В някои култури на Папуа и Хаваи друг подвид на разделянето се прави, за да се помогне на момчето по-лесно да премине през юношеството и зрялата възраст.

В тези култури децата, които преминават през ритуала без да покажат признаци на болка или страх са приемани в общността с одобрение и им се възлагат по-големи отговорности. Ако детето се разплаче или разкрие колко му е неприятно, може да не му бъде позволено да поеме същите отговорности. Например, може да няма право да пътува извън общността.

Най-странна причина за извършването на болезнената модификация, обаче, е у племето лардил, живяло на територията на Куинсланд, Австралия. Там използвали разделянето на пениса като портал към споспобността за научаването на специален език, наречен Дамин. Те вярвали, че този език ще може да се ползва само от мъжете, минали през процедурата.

Племето лардил принадлежи към танкийската езикова група. Те са част от коренното население на Австралия и традиционни притежатели на остров Морнингтън и островната верига Уелесли в залива Карпентария в северната част на континента-остров.

Те имали специален втори език – Дамин, създаден от Калтар, който е потомък на Жълтата риба тревали. Този език е създаден така, че отчасти да имитира „рибешки говор“. Той изумява лингвистите, тъй като звукът се възпроизвежда по изключително необичаен начин. Описват го като оригинален и удивителн начин целия език на лардил да се побере в 200 думи, а известни експерти го наричат „паметник на човешкия интелект“.

Тъй като обаче ритуалите, свързани с овладяването на езика Дамин, не били одобрявани от християнските мисионери, той изчезнал със забранените ритуали на лардил.

Племето имало изключително задълбочени познания за морските видове и живот. Давали имена на организмите толкова подробно, колкото в съвременната наука. Създавали разнообразни видове капани, с които да ловят риба при всеки прилив.

След създаването на християнските мисии хората, отглеждани в тях, с времето се отдалечили от начина на живот с лов и събирачество. Считали се за добри земеделски работници. Когато някоя от мисиите спирала да работи, възрастните възстановявали част от контрола. Поколението, отгледано след 60-те години на 20-и век вече съвсем е изгубило всякаква връзка с древните корени.

В наши дни почти всички острови Уелесли са обособени като резерват. Както в повечето случаи, след като съпротивата на аборигените била сломена, те били съсредоточени предимно в резерватите и мисиите. На остров Морнингтън такава била построена през 1914 година.

Населението на острова отдавна вече не е само от представители на племето ландил. Няколко племенни групи са били преместени там. Числото на страдащи от алкохолизъм там сега е изключително високо, както и броят на самоубийствата.

/ pochivka.blitz.bg 

коментари

Добави своя коментар