Как да се спестят пари за храна

  29 Юни 2019, 13:15     0

Удобството, което предлагат хранителните магазини, не може да бъде оспорено. Те редовно пълнят щандовете си със стоки, които ни пестят време и усилия.

Например предварително нарязани зеленчукови салати, торбички с микс от вкусотийки, готвена храна и т.н. Добрата новина е, че ако планиране напред, може да спестите доста пари, които обикновено оставяте на касата в магазина.

Често най-евтините и полезни за вас храни не са пакетирани, казва Джаклин Лондон, автор на книгата Dressing on the Side (and Other Diet Myths Debunked).

Експертът по финансови въпроси Андрея Ворох препоръчва да носим със себе си списък с продуктите, които трябва да купим в магазина. По този начин се преодолява импулсът да купуваме наред.

Как да спестите пари от храна, когато искате да спестявате? Избягвайте купуването на:

1. Предварително нарязани плодове и зеленчуци
Да, те са удобно решение, но ви струват повече пари.

2. Дресинги за салати
Обикновено ги виждаме в бутилки и съдържат десетки съставки. Като резултат харчим повече пари и приемаме много калории. Пропуснете дресинга за известно време. Правете си такъв у дома.

3. Подправени меса
Всякакви предварително овкусени месни продукти всъщност ви струват повече пари.

4. Бутилирана вода
Понякога да се пие чешмяна вода е доста лошо решение. В тези случаи се налага купуването на бутилирана. Можете обаче да вложите пари във филтър за вода, което ще ви спести доста разходи занапред.

Ако ви предстои пътуване, вземете го със себе си. Купете си и стъклени бутилки за вода, с които да намалите разхода за такава от магазина.

5. Продукти, които не са сезонни
Редуцирайте до минимум купуването на продукти, които са извън сезона. Те се предлагат на много по-висока цена. Ягоди през декември? Не, благодаря!

6. Малки пакетчета със снакс
Мислите, че така регулирате теглото си? Навярно е така, но всъщност харчите повече пари. Купете по-голяма разфасовка и просто овладейте апетита си!

7. Подправки и билки
В магазина ще забележите, че в зависимост от марката и опаковката, подправките и билките се продават на различна цена. Не се хвърляйте на красотата. Важно е съдържанието, нали? Няма да ядете опаковката все пак…

8. Консервирани бобови храни
Те може да ви струват годишно сериозна сума. Преодолейте мързела си, научете се да ги приготвяте у дома и няма да съжалявате.

9. Букети
В съвременните хранителни магазини ще забележите, че се продават и цветя. Не се нахвърляйте върху вече направените букети. Изберете единични цветя и сами оформете своята красива декорация за дома или пък за подарък.

10.  Храна за домашни любимци
Огледайте се – в магазина има храна за домашни любимци, която е на цената - и дори отгоре, на месните деликатеси за хора. Какво яде вашето куче?

11. Почистващи препарати
В периоди на спестовен ентусиазъм не посягайте към препаратите за почистване. Използвайте оцет, сода и лимон. Можете да потърсите рецепти в интернет. Те са доказали във времето ефикасността си.

12. Поздравителни картички и аксесоари за пари
В хранителните магазини ще откриете и такива стоки. Не се хвърляйте веднага към тях. Разгледайте какво се предлага и в други магазини. Понякога разликата е от няколко лева.

13. Батерии
В магазина батериите често са непосредствено до касата. Това е така, тъй като когато ни се налага да купуваме батерии, то е спешно. Не се вглеждаме толкова в цената или пък си казваме „Сега е оправдано да дам повече пари“.

 

коментари

Добави своя коментар