Какво не бива да снимаме в чужбина

  04 Юли 2019, 14:29     0

Когато тръгваме на пътешествие, на челно място сред нужните ни вещи се нарежда фотоапарата.

Решим ли, обаче, да го използваме в чужда страна, трябва да имаме в предвид една подробност, а именно – не навсякъде правенето на снимки се възприема добре. Има държави, в които тази безобидна на пръв поглед дейност може да ви вкара в затвора, или пък да получите солена глоба, пише peika.bg.

Ето кои са местата, на които е по-добре да не използвате фотоапарата си:

Южна Корея

Попаднете ли там, в никакъв случай недейте да снимате някоя местна жена без изричното ѝ съгласие. Ако не го направите, има сериозен риск да бъдете обвинени в сексуален тормоз, като наказанието, което може да получите е до 5 години затвор, или 10 млн. в местна валута (близо 9000 долара).

САЩ

Макар и странно за мнозина, една от най-демократичните държави в света също попада в този списък. В САЩ е абсолютно забранено снимането на частни имоти, като в случай на нарушение се предвижда сериозна глоба.

64489

Обединени арабски емирства

Тук има определени обекти, снимането на които може да ви донесе сериозни неприятности. Такива места са правителствените сгради, някои мостове, както и палатите на шейховете. Наказанието, предвидено от местното законодателство за хванатия в това престъпление е 1-3 месеца затвор, както и 2000 долара глоба. Освен това има вероятност да попаднете на място, което не фигурира в “забраненият списък”, но пък местните жители не гледат с добро око на фотографирането му, поради суеверия.


Северна Корея

Би било доста изненадващо, ако предпочетете  тази страна за туризъм, но все пак ще я споменем. В Северна Корея са забранени абсолютно всякакви снимки, без разрешението на вашия гид. Между другото, налага се да вървите заедно с него през цялото време, тъй като е забранено на туристите да се разхождат извън хотела сами.

Амстердам, Холандия

Едно от най-популярните места в този туристически град е кварталът с червените фенери. Въпреки, че мястото е интересна атракция за чужденците, не бива да се увличате в снимки, особено на някоя от жриците на любовта, тъй като може да останете без фотоапарат.

64487

Алжир

В тази консервативна страна, за да снимате някоя жена, ще се наложи да получите съгласието на нейният мъж или баща. Освен това тук е забранено да се снимат мостове, военни обекти и язовири.

Великобритания

В тази страна няма проблем да снимате колкото си искате. В случай, обаче, че решите да правите комерсиална фотография, например, пред Парламента, трябва да искате разрешение лично от кмета на Лондон.

Япония

Тук е забранено да се снимат някои статуи и храмове. Част от тях не бива да фотографирате само през определен период от годината, а други – целогодишно.

64488

 

 

коментари

Добави своя коментар