Кипърския туризъм в колапс

  15 Август 2019, 12:08     0

Във Великобритания и Русия, които дълги години бяха основните емитиращи пазари за кипърския туризъм, страната се сблъска със ожесточената конкуренция на други туристически дестинации.

Както посочва изданието Financial Mirror, основните туристически показатели не са лоши, фактически те са на равнището на миналата година. Това, което тревжи туристическите власти на Острова на Афродита, е липсата на положителна тенденция.

По статистически данни, за периода януари-юни 2019 г. броят на чуждестранните туристи, посетили Кипър, намалява само с 0,9% в сравнение с предходната година. Спадовете на някои основни пазари обаче са шокиращи - Германия (-18%), Полша (-14%). Руските туристи обаче са само с 4,4% по-малко, още по-слабо е намалението на туристите от скандинавските страни (-2%) и от Великобритании  (-0,4%). За сметка на това има ръст на туристите от Израел с 11,5%.

Основният входящ туристически поток не се е променил – всеки втори турист на острова идва от Великобритания (34,5%) и Русия (18,6%). Следват на голямо разстояние Израел (6,4%), Германия (4,3%) и Швеция (3,7%).

Приходите от туризъм за първите пет месеца на 2019 г. достигат 652,8 млн. евро, което е с 3,6% по-малко в сравнение с предходната година. С 2,5% са намалели и разходите на един турист – от 597 евро на 582 евро. По-кратък е и престоят на туристите – от 8,6 на 8,4 дни.

Кипърските хотелиери говорят за 5-10% намаление на цените за настаняване като в същото време подчертават, че все повече туристи предпочитат да резервират стаи през Airbnb. Според Танос Микаелидис, който оглавява Асоциацията на хотелите в Пафос, хотелиерите са понесли загуби в зависимост от пазарите, към които са се насочили. Така например в някои от хотелите броят на туристите от Германия е намалял с близо 50%.

Кипърските туристически власти очакват, че през 2020 г. ще продължи да намалява туристическия поток, основно от традиционни пазари като Великобитания и Русия. По техни прогнози, британските резервации ще се свият заради Брекзит, а част от руските туристи ще се пренасочат към турските курорти заради задълбочаването на деловите връзки между Русия и Турция. Като доказателство за това те поосчват, че редица руски туристически компании са купени от турски бизнесмени. /infotourism.net.

коментари

Добави своя коментар