Китай създава свой собствен парк Йелоустоун

  18 Ноември 2019, 11:40     0

Китай планира да създаде собствена национална система за паркове до 2020 г., като задели земя от Тибетското плато, имитиращо Йелоустоун, предаде Асошиейтед прес.

Мерките за опазване на околната среда целят да овладеят строителния бум в района с нарастващ брой небостъргачи, магистрали и високоскоростни железници, урбанизиращи едно от последните девствени места в света.

Китайски служители са посетили национални паркове в САЩ, като Йелоустоун и Йосемити, а през август политици и учени от САЩ, Китай и други страни се събраха в столицата на провинция Цинхай - Синин, за да разгледат плановете за създаване на единна паркова система.

"Спешно е възможно най-бързо да се идентифицират местата, екосистемите и други природни дадености", за да се защитят, заявява пред АП Джу Чункуан, представител на Китай в Международния съюз за опазване на природата, базиран в Швейцария.

Еколог от Станфорд се съгласява, че мисията за създаване на единна паркова система ще сложи началото на „нови и сериозни усилия за опазване на биоразнообразието и природното наследство на Китай“.

Един от първите планирани паркове ще бъде в Цинхай - район в Западен Китай, в близост до Тибет. 

Той е дом на около 128 000 души, които живеят в или близо до границите на парка, включително много тибетци.

"Китай е гъстонаселен и с дълга история", заявява Джу. „Една от уникалните особености на националните паркове в страната е, че местните хора живеят или в тях, или в близост до тях.“

Пилотният парк Sanjiangyuan, който трябва да бъде открит догодина, е дом на около 1500 снежни леопарда, според Smithsonian.com, който отбеляза, че защитата на животните ще бъде основен приоритет.

Що се отнася до хората, които живеят там, тибетец заявява за АП, че той ръководи екип за събиране на боклук като част от рейнджърска програма, която наема по един човек на семейство за 1800 юана на месец (около 255 долара).

коментари

Добави своя коментар