Летища на бъдещето! 9 футуристични летища, проектирани от известни архитекти

  02 Октомври 2019, 18:50     0

Ефектите от стресиращите проверки, свързани със сигурността, могат да бъдат смекчени от красивата архитектура, доказват много нови летища, пренасяйки пътниците в следващата епоха на авиацията, пише economic.bg.

Иновативните архитекти, като Норман Фостър, Заха Хадид, Сесар Пели и Моше Сафди, преобразяват типичния терминал с футуристични и екологични дизайни.

Вижте в галерията 9 летища, които ви гарантират наслада от дългия престой.
 

1. Международно летище "Илан и Асаф Рамон" (Ейлат, Израел)
 Снимка Ramon International Airport

Това модерно летище е мираж насред пустинята Негев извън Ейлат, Израел. Сградата за 473.5 млн. долара, направена по проект на Mann-Ami Shinar Architects и Moshe Tzur Architects, е оазис благодарение на озарените от слънцето терминали с прозорци от пода до тавана и екстериор, изработен от бели алуминиеви панели, които отразяват силните лъчи.
 

2. Летище "Истанбул" (Истанбул, Турция)
 
 Снимки Istanbul Airport
 

Наскоро отвореното летище в Истанбул ще бъде по-голямо от това в Манхатън, когато бъде напълно завършено през 2027 г.
 
 


 

Разположението - вдъхновено от историята и културата на Истанбул - е проектирано от лондонската фирма Grimshaw, заедно с Haptic и Nordic. Контролната кула прилича на лале (националното цвете на Турция), а главната транзитна зала е оформена като пролива Босфор.
 
 


 

3. Международно летище "Даксин" (Пекин, Китай)
 Снимки БТА
 

Най-новото летище в Пекин, второто в града, е център с площ от 7.5 млн. кв фута, който сега е най-голямото летище с един терминал в света.
 


 

Терминалът, проектиран от Заха Хадид във форма на морска звезда, е планиран както по естетика, така и по отношение на ефективността, тъй като гъвкавият план може да се адаптира в зависимост от трафика.
 Според изчисленията на фирмите на пътниците им отнема максимум осем минути, за да стигнат до която и да е част от летището.
 

4. Летище "Чанги" (Сингапур)
 Снимки Changi Airport

Safdie Architects - основоположниците, стоящи зад първоначалния Marina Bay Sands Singapore - създават екологичната визия на летище Чанги. 
 

Основният акцент е Jewel Changi, революционен зелен терминал-градина с най-високия закрит водопад в света, спускащ се от върха на стоманения купол на тороидалната структура. Дъждовният вихър е центърът на долината Шисейдо, пететажна оранжерия от жива зеленина.
 

 

На горното ниво е парк Canopy, комплекс от 13 000 кв. метра от градини, пешеходни пътеки, детски площадки. Освен това ще има 280 магазина, ресторанти и хотел.
 

5. Международно летище "О'Хеър" (Чикаго, САЩ)
 Снимка Chicago O'Hare International Airport

Studio Gang победи в твърда конкуренция, включително Сантяго Калатрава и Норман Фостър, за да построи разширението на летището в Чикаго на стойност 8,5 милиарда долара . 

Новият глобален терминал има скелетна, извънземна фасада, очертана като река Чикаго. Извиващият се атриум ще бъде изпълнен с растения, таван от естествено дърво и прозорци, които придават спокойно настроение.
 

6. Международно летище "Кувейт"
 Снимка Kuwait International Airport

Известният британски архитект Норман Фостър ръководи проекта за най-модерното международно летище в Кувейт. Изградена да издържа в най-горещата и интензивна среда на земята, структурата се фокусира около 80-футово помещение, което разполага със специални покривни светлини, които едновременно осветяват залите и отклоняват директното излъчване. покривът е покрит със слънчеви панели за пестене на енергия и поддържан от бетонови колони, които приличат на традиционните ветроходни платна. Летището предстои да е готово през 2020 г.
 

7. Международно летище "Луис Армстронг" (Ню Орлиънс, САЩ)
 Снимки The New MSY
 

Pelli Clarke Pelli Architects застават зад проекта „The New MSYY“ - терминала за 1,1 милиарда долара, който ще е готов тази есен.
 Проектът включва площ от 987 квадратни фута с три крила, 35 гейта и триетажен атриум. Но красотата е в детайлите - дизайнът отдава почит на извивките по делтата на река Мисисипи. 
 

8. Международно летище "Питсбърг" (Пенсилвания, САЩ)
 Снимки HDR
 

Летището в Питсбърг получава значително подобрение благодарение на архитектурните фирми Gensler, HDR и Luis Vidal.
 Планиран за 2023 г., Т-образният терминал с дължина 635 кв. фута предизвиква с вълнообразен покрив и заоблени прозорци.
 

9. Международно летище "Токумен" (Панама)
 Снимки Foster + Partners
 

Когато отвори миналия януари, терминалът в Токумен можеше да се оприличи на извънземен космически кораб. Елегантната сграда - създадена от Норман Фостър - трябва да отразява панамския пейзаж и да внесе пищната природа на закрито. В сърцето на хангара е оживена градина, засадена с флора от тропическите гори на Панама.
 

коментари

Добави своя коментар