Лунен пейзаж на нашата собствена планета

  15 Юли 2019, 15:53     0

Тази година се отбелязва 50-годишнината от кацането на Аполо 11 на Луната.

Петдесет години по-късно експертите смятат, че скоро ще можем да резервираме туристически полети до Луната.

Но междувременно, защо да не изберем следващото най-добро нещо - посещение на лунен пейзаж на нашата собствена планета?

Вижте няколко места на планетата, които са като лунен пейзаж, подбрани от „Индипендънт”:

Барденас Реалес, Навара, Испания

Този красив странен природен парк може да ви изглежда познат - той е бил място за снимките на „Игра на тронове” и един от филмите за Джеймс Бонд - „Един свят не стига”. Този полу-пустинен ландшафт се намира на час път с кола от Памплона, а изкривените скални образувания са резултат от милиони години вятър и ерозия от дъждовете.

Има три основни пешеходни маршрута, въпреки че препоръчваме най-дългия, El Fraile. Ще се изкачите на 200 м над дъното на долината, за да се насладите на спираща дъха гледка към осеяния с камъни пейзаж.

Петнистото езеро (Spotted Lake), Канада

Тук подборът е малко артистичен - нека си го кажем, дори и Луната не може да претендира за петнисти езера (или поне за които да знаем). Но тази канадска странност, която изглежда странно и чудесно най-добре през лятото, когато нивата на водата спадат и отделните басейни с подсолена вода се оформят, имат определено загадъчност като самата Луна. Цветовете им - някои са жълти, други - зелени или сини - са резултат от високата концентрация на минерали (включително калций и магнезиев сулфат) в околните скали. Тези минерали неизбежно се просмукват във водните басейни, за които се смята (от някои), че имат лечебни свойства.

Лунната долина, пустинята Атакама, Чили

Няма място на Земята, което повече да прилича на лунен пейзаж, от Лунната долина (El Valle de la Luna) в Атакама - една от най-сухите пустини в света. В долината почти не валят, откъдето идва драматичният пейзаж на сухи ледникови езера, изваяни от вятъра скали и планини със солен прах. Мястото дотолкова се доближава до Луната, че тук учените са тествали някои от лунните роувъри.

Зъберите (The Pinnacles), Западна Австралия

На луната може и да няма кенгурута, но това няма значение - просто попитайте Роджър Федерер, който коментира лунните качества на пейзажа по време на неотдавнашното посещение след австралийското тенис първенство. Хилядите варовикови структури, някои от които са с височина над 5 метра, са били образувани преди 25 000 години, когато богатият на варовик пясък и древните морски черупки са били превърнати във фин прах, преди да бъдат издухани във вътрешността от крайбрежни ветрове.

Кариерата Руму, Румму, Естония

Навремето използвана за добив на мрамор Vasalemma (вид варовик), тази естонска кариера е изоставена през 90-те години. Помпите, които изсмукват голяма част от водата, са изключени, което довело до наводняване на цялата зона. Сградите са изоставени и днес кариерата на Руму е популярна сред водолазите, които идват да изследват потъналите килии – защото работници тук са били основно някогашни съветски затворници.

Гейзерът Флай, Невада, САЩ

Красотата на този геотермален гейзер е заради това, че непрекъснато впръсква вода във въздуха - оттам и многоцветните слоеве от минерали. Но постоянните изригвания имат и друг ефект - образуването на ярко оцветени водорасли, които променят цвета си, докато растат и реагират с минералните находища. Поради тази причина външният вид на скалите непрекъснато се променя. Гейзерът беше отворен за обществеността едва наскоро - той се намира на парцел от частна земя.

/economic.bg

коментари

Добави своя коментар