Магията на Дрезден

  09 Януари 2020, 09:45     0

В Дрезден туристи от целия свят намират това, което търсят. Старият град е просто изумителен. Затова японските, американските, британските, а също и германските посетители, които пристигат всеки ден, го разглеждат с възхищение.

Дрезден просто е твърде хубав, за да се истински, пише “The Berlin Spectator”, цитира от pochivka.blitz.bg.

Изглежда да бъдеш екскурзовод в Дрезден е една доста популярна професия. На всеки ъгъл в центъра има поне един гид, зает със своя монолог за безкрайните забележителности наоколо.

Даже изглежда сякаш екскурзоводите са повече от останалите хора с по-обикновени професии.

Можете да видите например две дами на около 50 години да обясняват факти на британски и американски посетители на перфектен оксфордски английски до църквата Фрауенкирхе, която след войната била купчина отломки докато не била възстановена след обединението на Германия.

В момента в красивия исторически център на Дрезден, обаче, цари хаос. Причината са безкрайните строителни дейности в целия район, включително и в Стария град.

Местното правителство строи като за последно. Това вреди на облика на площад Шлосплац, Моста на Август, на улица Терасенуфер покрай река Елба и отваря дупки в старата част, големи колкото няколко футболни игрища.

Забележителностите карат хората да огладняват

До скоро ремонтните дейности около известната опера Земпер проваляха всички възможности за хубави снимки и караха туристите да заобикалят цели 30 минути. Сега поне реновирането е приключило и посетителите вече могат да видят операта.

Тълпите от туристи в Дрезден трябва да бъдат нахранени. Тук е ролята на огромния ресторантьорски бизнес. За своите около 550 000 жители, повечето от които живеят в блокове, построени през комунизма в покрайнините, градът няма нужда от много елегантни ресторанти в центъра.

Но туристите променят картината. Можете да изберете едно от многото места за хранена на нивото на улицата в идеално реновирана стара сграда, където да ви сервират пилешки шницел с картофено пюре. Не само е вкусно, но и изглежда примамливо. Задължително е след това да опитате популярния в цяла Германия „апфелзафтшорле“ – ябълков сок и сода.

В търсене на най-хубавите места

Дрезден има толкова много забележителности, че е трудно да изберете откъде са започнете. „Процесията на принцовете“ е стенопис, дълъг 101 метра, разказващ историята за владетелите от династията Ветини.

Млекарницата на Пфундс пък е основана през 1880 и без колебание може да бъде наречена най-красивия магазин за млечни продукти в света.

Отворената през 1841 опера Земпер е една от сградите, унищожени от бомбардировките на съюзниците през 1945 година. По-късно е възстановена. Същото се случва в кралския дворец от 15-и век.

Друга забележителна сграда е катедралата „Света Троица“ – църква в бароков стил, строена в периода 1738-1754 година.

И това не е всичко – красивият дворец Цвингер, Терасата на Брюл, Златния конник и особено Фрауенкирхе са местата, които трябва да бъдат посетени и оценени. Мартин Лутър има най-доброто местоположение в града – неговата статуя пред огромната църква е идеална за снимки.

Мемориалът по времето на ГДР

Историците още спорят дали опустошителните бомбардировки над Дрезден през 1945 година, отнели живота на 25 000 местни жители, наистина са били необходими за разгрома на Вермахта или са военно престъпление.

Фрауенкирхе е била унищожена по време на тези бомбардировки, в утрото на 15 февруари 1945 вследствие на бомбардировките пламва огромен пожар, който поврежда носещите греди на църквата. В 10 ч. те поддават и куполът пада. От този момент нататък големият грам е само една купчина отломки.

Правителството на ГДР решава, че проектът за възстановяването на църквата би бил твърде голям и скъп. Вместо това на върха на купчината руини посаждат рози и го обявяват за паметник.

След обединението на Германия лутеранската църква започва да мисли за възстановяването ѝ. Създадена е организация и в периода 1996-2005 година църквата е възстановена. Цената за това е 180 млн. евро. Голяма част е събрана чрез дарения от целия свят.

Невероятната история на Фрауенкирхе и възстановената сграда сами по себе си са достатъчна причина да посетите Дрезден. Както и целия стар град.

Въпреки че главната търговска част е доста грозна, тъй като голяма част от сградите са строени по времето на ГДР, има много удивителни места като Синьото чудо – моста над Елба, построен през 1893 година.

Географското положение на Дрезден го прави и чудесна отправна точка за чудесно малко пътешествие към Прага. Разстоянието до Берлин пък е само 180 км.

 

 

коментари

Добави своя коментар