Местата по света където не летят самолети

  13 Януари 2020, 13:06     0

 

За хората, които се интересуват от това по какви маршрути летят самолетите и дали има територии, недостъпни за гражданската авиация, са създадени картите с полети.

На тях можете да видите над кои страни най-често минават маршрутите на самолетите и над кои територии полети просто няма.

Само преди броени дни край Техеран погрешка беше свален пътнически самолет на украинските авиолинии. Всички 176 души на борда загинаха. Това се случи в момент на политическо и военно напрежение, засегащо територията на Иран и Ирак.

Вижте кои са 8-те най-опасни места на картата, които самолетите упорито заобикалят.

Източна Украйна

Преди 5 години над Луганск падна пътнически самолет, пътуващ от Куала-Лумпур за Амстердам. Световната общественост беше шокирана от факта, че над територия, където има военни действия, спокойно преминават самолети.

Оттогава те заобикалят този регион.

Сирия и Северен Ирак

След началото на военните дейстия на територията на Сирия започна да се говори за забраната на полети на граждански и военни самолети. Зоната забранена за полети, обаче, беше установена едва след възхода на терористичната групировка „Ислямска държава“.

Синайският полуостров

Въпреки че ситуацията в Египет постепенно се успокоява, правителствата на някои държави препоръчват заобикаляне на полуострова. Причината са действия на терористични групировки.

Северна Етиопия

Гражданската война в Етиопия приключи, но някои самолети все още избягват тази страна.

Сомалия

Гражданската война в тази страна започна в началото на 90-те години, но все още се срещат терористични организации, които имат в арсенала си оръжия, които могат д свалят самолет.

Либия

През 2011 година в либия избухна гражданска война и територията на страната беше затворена за военни самолети. Гражданската авиация също се старае да я избягва.

Има опасения относно закупени от Либия оръжия, които биха могли да бъдат използвани за повреждане на самолети. Една от тези инсталации е БУК.

Тибет и Хималаите

Тук опасността не е от терористични групировки, а от планински масиви. Високите планини създават опасност самолетите да попаднат в зона със силна турбулентност.

6 неща, които стюардесите искат да ви кажат в очите, но не могат

Сенкаку и Източнокитайско море

На 23 ноември Китай наложи ограничения в района на Източнокитайско море, където са разположени спорните острови Сенкаку. Тогава по света ситуацията беше оценена като изостряне на конфликта между Китай, Япония и Тайван.

Самолетите все още се въздържат да летят над тази зона.

/pochivka.blitz.bg

 

коментари

Добави своя коментар