Вместо карантина IATA предлага на пристигащите пътници тестове

  25 Юни 2020, 20:20     926      0

Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) моли държавите да отменят карантината за пристигащите пасажери, като предлага като алтернатива задължителното им тестване за страни с висок риск от коронавирус, заяви ръководителят на организацията Александър де Жуняк.

"Въвеждането на карантина за пристигащите пътници държи страните в изолация и оставя без работа заетите в транспортния и туристическия сектор.

За щастие, има алтернативи, които ще намалят риска от внос на инфекции с COVID-19 и в същото време ще позволят възобновяване на транспорта и туризма, което е ключов фактор за възраждането на националните икономики", каза ръководителят на IATA.

За да се намали рискът от разпространение на коронавирус, когато държавните граници се отварят, организацията предлага "многостепенни мерки". От IATA искат пътниците да бъдат тествани, преди да се качат на борда на самолета, още преди летището.

"Тестът трябва да бъде широко достъпен, изключително точен и бърз. Резултатите от тестовете трябва да бъдат проверени и признати от властите. Трябва също да бъде възможно безопасното им предаване на съответните органи", се казва в препоръките, публикувани на уебсайта на организацията.

Организацията подчертава необходимостта от спазване на мерките за социално разстояние, задължителното носене на маски, цялостната дезинфекция, както и проследяването на контактите на диагностицираните с болестта след полета.

Източник Ria.ru

коментари

Добави своя коментар