Милано сe превръща в зелен град, ще засадят 3 милиона дървета за десет години

  12 Септември 2019, 12:47     0

Столицата на Ломбардия и един от най-индустриалните градове на Апенинския полуостров, вече превърнат и в „умен град“, има за цел да се превърне в зелена столица на Европа. Общината гарантира, че в крайна сметка засаждането на тази гора ще понижи с 2 градуса температурата в града, съобщава infotourism.net.

Милано е известен в световен мащаб със своите индустрии, футболни клубове и като домакин на италианската фондова борса. И все пак от година и половина градската управа е заета да го превърне в най-зеления град в страната. Както казва кметът Джузепе Сала, който работи с консултантската фирма на Майкъл Блумбърг: „Градът е инвестирал в обществения транспорт, за да намали броя на автомобилите и да подобри отоплителните системи“. Резултатът е: 40% по-малко автомобили заменени с електрически автобуси. Но най-доброто тепърва предстои, тъй като Милано ще подкрепи тези усилия със засаждането 3 милиона дървета до 2030 годВ Милано ще засадят 3 милиона дървета за десет години
В нормално време общината поставя около 15 000 храсти в паркове или частни дворове. Този път те ще бъдат засадени в града, на улиците и в близост до площадите.  Джузепе Сала казва, че иска да подобри качеството на въздуха, да ограничи емисиите от въглероден двуокис, да създаде нови приятни пространства за срещи и най-вече да понижи температурата в най-горещите райони.

В Милано ще засадят 3 милиона дървета за десет години
Затова кметството направи сателитна карта на топлинните нива на своите квартали. След това разработи стратегически план за засаждане, за да добави сянка и влага в общественото пространство и така да въздейства директно върху зоните със замърсен въздух.

При 1,3 милиона жители на града всеки миланчанин ще има по две дървета и половина, само за него.

Градската управя няма да е единствената, която ще се грижи за засажадането на дърветата. На дарителите и предприемачите ще бъде предложена сделка: „Те плащат данък на града и можем да ги помолим да плащат в брой или да засаждат дървета."

В Милано ще засадят 3 милиона дървета за десет години
На тези, които го обвиняват, че си прави зелен пиар, Джузепе Сала припомня, че „това е кампания на здравия разум“. В крайна сметка Милано вече откри квартала с неутрален въглероден отпечатък Порта Романа и издигна гори редом с небостъргачите в района „Боско Вертикале“.

В Милано ще засадят 3 милиона дървета за десет години

/infotourism.net

коментари

Добави своя коментар