Музей на пещерното дело отвори врати в Чепеларе

  13 Октомври 2019, 19:32     0

Обновеният музей на пещерното дело отвори врати в Чепеларе. Той е единствен по рода си в Югоизточна Европа. Обектът е изцяло ремонтиран по проект с еврофинансиране. В новия дизайн и оборудване са вложени 1,1 млн. евро. Декорацията на музея имитира карстова пещера с отливки.

Chepelare museum

Музеят на родопския карст притежава богата експозиция минерали, скъпоценни и полускъпоценни камъни, различни видове скали и пещерни образувания. В отдела по пещерна палеонтология, са показани какви животни са обитавали пещерите. Посетителите могат да видят възстановен изцяло от естествени кости скелет на пещерна мечка, както и част от долна челюст на леопард, която е най-старата кост от такова животно, намерена в цяла Европа.

По проекта е доставен уред за холограмни изображения и модулна сцена снабдена с прожектори и озвучителна система. Сцената е разположена на площад „Олимпийски“, в центъра на град Чепеларе, и ще служи за изнасяне на беседи и провеждане на различни мероприятия на открито.

Chepelare museum
Chepelare museum

Благодарение на европроекта в планниското градче ще се провежда светлинно-звуков спектакъл, който да привлича туристи. Те ще могат да наблюдават феерията на „Звук и светлина – паметта на Чепеларе“ от изграден на открито амфитеатър. Представлението акцентира върху величието на историята, на важните моменти от битките при освобождението на Родопите, както и върху развитието на Чепеларе през годините и до днес.

Chepelare museum

 /travelbulgarianews.bg

коментари

Добави своя коментар