Музеят Орсе в Париж

  09 Февруари 2019, 12:55     0

В продължение на векове Париж е притегателен творчески център. Неговата художествена сцена и музеите процъфтяват, включително и прочутият Музей Орсе (Musée d'Orsay), пише peika.bg.

Експозициите на музея включват някои от най-изучените и прочути шедьоври в света. Музей Орсе е известен и с архитектурната си история, тъй като първоначално пространството е функционирало като жп гара. Поради тази причина сградата често се счита за "първото" произведение на изкуството в музея.

През 1900 г. железопътната компания Орлеан превръща парцел край река Сена в Париж в Гара Орсе (Gare d'Orsay). Сградата е проектирана от френските архитекти: Емил Бенард, Виктор Лалус и Лусиен Магне. Гарата съчетава красивата Beaux-Arts естетика с най-добрите технологии. Те включват асансьори, ескалатори, рампи за багаж. Дебютът на гарата е планиран да съвпадне с Парижката изложба от 1900 година. Нейната цел е именно да подчертае иновациите и изобретенията, които трансформират света в началото на XX век.

След откриването си Гара Орсе служи като край на железопътните линии от югозападната част на Франция в продължение на почти 40 години. През 1939 г. обаче платформите се оказват твърде къси за новите и по-дълги влакове и постепенно спира да функционира като железопътна гара. През по-голямата част на XX век тя служи като център за приемане на освободени затворници по време на Втората световна война.

61318

През 1977 г. френското правителство решава да превърне недооцененото пространство в музей. Запазени са: характерният стъклен покрив на сградата, сводестата зала и монументалните часовници, както и цялостното излъчване на гарата. Така през 1986 г. сграда възкръсва за нов живот като Музей Орсе!

Колекцията

От дебюта си музеят е събрал голяма колекция от произведения на изкуството, която обхваща живопис, скулптура, фотография и декоративно изкуство. Изложбеното пространство е разпределено между четирите основни нива на музея.

Изкуството от периода 1848 г. и началото на 1870-те години можете да разгледате на приземния етаж. По-голямата част от музея се намира в съседните галерии.

61319

Декоративни предмети в стил Арт Нуво са изложени на следващото ниво, както и картини и пастели от Централна и Северна Европа, Англия и САЩ. Акцент в експозицията са творби на австрийския художник Густав Климт и норвежкия художник Едвард Мунк.

Следващият етаж показва работата на пост-импресионистите: Пол Гоген, Винсент Ван Гог, Анри де Тулуз-Лотрек и Пол Сеурат. Този етаж разполага и с тераса, на която можете да видите скулптори от Огюст Роден. Сред най-известните произведения на изкуството в музея са картините на Клод Моне и Едгар Дега ("Малката танцьорка").

61320


Необикновената сграда в съчетание с изкуството, превръщат Музей Орсе в един от най-посещаваните музеи в Париж и едно от най-известните културни обекти в света!

коментари

Добави своя коментар