На летище Бургас очакват първият чартърен полет с туристи

  26 Юни 2020, 10:05     546      0

Очаква се на летище Бургас да пристигне първият чартърен полет с туристи. Полетът е от Амстердам и към този момент няма информация  да е отменен, както се случи с този от Рига, съобщава NOVA.

Чуждестранни туристи по южното ни Черноморие, оказва се, вече има. Руски граждани са пристигнали в Бургас специално заради лечебната кал и луга на бургаските солници. Лечебната кал и луга в солените басейни на бургаските солници вече са прословута дестинация за руските и украински граждани.

За много от тях калолечението в бургаската лагуна и процедурите с луга от Поморийското езеро, са основна причина да идват по Българското Черноморие. Тези процедури се оказват и уникални за балканския полуостров. Свойствата на лугата и калта пък са сравнявани с тези на калта от коритото на река Нил, с която е прилаган египетския лечебен метод в древността.

Очакванията за поток от Русия за сега са за след 20 юли, ако ситуацията с броя заболели позволи изпълнението на полети от и към руските летища. Лариса обаче е влязла у нас през Германия и е преминала задължителна карантина. Научила за лугата случайно. И само за няколко дни престой в лечебния солен басейн Лариса вече намира положителното въздействие.

„Мисля, че е много полезно, може да облекчи болките ми. Богатата на сероводород, магнезий, хлориди и голяма част от менделеевата таблица вещества се използват за лечение на различни видове заболявания. Преди всичко за опорно-двигателния апарат и периферната нервна система”, сподели Лариса.

От местните жители, калните бани се ползват още с първите топли лъчи през май. От две години бургаските солници са отдадени за стопанисване на частен оператор. Таксата за посетители е 2 лева.

„Той постави платения вход, за да може да гарантира хигиена, безопасност, паркомясто, и по-добър санитарен режим и пропускателен режим за сигурността на ползващите калолечението”, обясни кметът на Бургас Димитър Николов.

Историята сочи, че качествата на минералната кал и луга, която се образува бавно на дъното на езерото, е била открита още по времето на траките. Регионът е част от рекламната визитка на Черноморската туристическа дестинация.

„Всяка година броят на тези, които ползват калолечението в Бургас, се увеличава. Ние им даваме възможност безпрепятствено по морската алея да стигнат до там, включително община Бургас е осигурила безплатен паркинг в зоната на калолечението.

Препоръчително е да не се изнася кал, защото извън зоната на калолечението е в друга температура, тя не е толкова лечебна, както в самото находище”, добави Николов. Солените басейни на бургаските солници са посещавано място почти до октомври месец, ако климатичните условия позволяват.

коментари

Добави своя коментар