На този остров туристите на бързат да си тръгват

  16 Август 2019, 14:56     0

 Единственият остров, от който закъсалите туристи не бързат да си тръгват, е Света Анастасия край Бургас.

 „Имало е случаи, в които времето не позволява на туристите да напуснат острова и се е налагало да нощуват тук. На следващия ден отново има вълнение и съм ги питал дали бързат, а те със спокойствие са отговаряли, че не и остават за още една вечер. Тази година сезонът на острова е много благодатен и плавания има всеки ден, с изключения на три дни от август, защото есента вече напомня за себе си”, заяви пред burgasinfo.com управителят на остров Света Анастасия Павлин Димитров.


Днес, в деня на Свeта Богородица, романтичното късче земя в морето отбелязва своя празник. А туристите от корабчета са посрещани на кея с изпълнение на хармоника, питка, лимонада, вино и маринована хамсия, както и от островното куче, което върти опашка приятелски.

По традиция най-многобройните туристи са българските. Доказва го и днешният ден. На Свeта Богородица Мария от Перник бе избрала да празнува на острова.

Семейството на малката Анастасия от Бургас пък я кръсти в островната църква.

За българите „Свeта Анастасия” носи особена романтика и голяма част от тях се връщат всяко лято.

Не липсват обаче и чужди туристи, които с интерес наблюдават традиционното хоро на ансамбъл „Странжда”, което е част от празничната програма. Много от тях веднага след това се наслаждават и на мидения плаж, плувайки в топлата вода, осеяна от хиляди седефени черупки.„Големият кораб „Кук” от  Слънчев бряг води на борда си чехи, словаци, поляци, руснаци, както и английски групи. Отбелязваме лек спад при работата с туроператорите на немския пазар от Слънчев бряг, но пак има туристи и от тази страна. Смея да кажа, че интересът към острова не се губи и успяваме да го задържим със специални събития, културни мероприятия. Тази година направихме „Биле фест” около Еньовден, Държавна  опера – Бургас активно ни включиха в техния календар и концертите продължават до 3-ти септември”, заяви Павлин Димитров.

 Юли е бил най-силният месец, като общо до момента остров „Св. Анастасия” има 25 000 посещения. До края на сезона се очаква тяхната бройка да стане 40 000.  Има много заявки за септември за  сватбени тържества и фирмени събития.

 

А персоналът се надява, ако времето позволи, островът да е достъпен и до декември и да посрещне гости и на Нова година.

  Новото за посетителите на Света Анастасия тази година е домашна лимонада с мед и билки, а в музея ги очаква  изложбата „Тайните на Черно море”, която беше в Културен център „Морското казино”. Тя разполага с очила за 3D, с които посетителите могат да се разходят по морското дъно и да видят потънали кораби още от древногръцкия период.

коментари

Добави своя коментар