Намаляват туристите в Куба

  28 Февруари 2020, 19:00     0

През първия месец на годината Куба е посетена от 95 856 по-малко посетители, отколкото през същия месец през 2019 г., или спад с 19,6% процента. Кубинските американци са с 12% по-малко в сравнение с предходната година.

"Това е много голям спад", написа в Twitter  кубинският икономист Педро Монреал, който анализира икономиката на острова.

Неговият колега Умберто Ерера, близък до управляващата партия, отвърна, че „санкциите на Тръмп“ са „в пълна сила“ и те пречат на гражданите на САЩ да пътуват до острова. „Не забравяйте, че през първите четири месеца на 2019 г. ръстът на (посетителите от) САЩ беше + 94,7% средно“, отбеляза той.

Куба намали очакванията за растеж на своята туристическа индустрия. Американските санкции бяха въведени заради подкрепата от кубинска страна на режима на президента Николо Мадуро във Венецуела. Те включват и забрана за плаване на круизни кораби до острова, отмяна на чартърни и директни полети до повечето кубински летища и са насочени директно срещу един от основните източници на доходи за правителството в Хавана.

Министърът на икономиката Алехандро Гил заяви, че Куба очаква пристигането на 4,5 милиона посетители през тази година.

Туризмът е един от основните отрасли на кубинската икономика и генерира приходи от над 3 милиарда долара. Въпреки това, миналата година бе отчетен рязък спад на туристическите посещения и заетостта на хотели се сви.

През септември миналата година официалните данни показват, че степента на заетост в хотелите е спаднала с 6,8% до 43%. Това означава, че почти шест хотелски стаи от 10 са празни през първата половина на годината.

Кубинското правителство продължи да инвестира в изграждането на хотели с надеждата санкциите на САЩ да приключат, ако друг президент влезе в Белия дом.

Кризата в туристическата индустрия допринася за трудните условия, в които функционира кубинската икономика, теглена надолу от неефективността на държавния бизнес. Основният източник на доходи на страната през последното десетилетие - износът на медицински услуги, също е се намира в криза. Към това се добавя и намаляване на субсидиите, които Венецуела изпраща на острова.

При икономическите затруднения, които изпитва, Куба спря да изплаща дълга си към Парижкия клуб, а чуждестранните инвестиции също намаляха след активирането на дял III от Закона Хелмс-Бъртън, който позволява да се водят съдебни дела в американските съдилища срещу чуждестранни компании, които инвестират в имущество, конфискувано от кубинското правителство. /avioforum.com

 

Източник: Маями хералд

коментари

Добави своя коментар