Национален фестивал на лавандулата

  10 Юни 2019, 16:42     0

Шестият национален фестивал на лавандулата тази година ще се проведе на 22 юни (в навечерието на Еньов ден) в град Генерал Тошево и на 29 юни, Петровден, в Средно Градище, община Чирпан. Целта на събитието е да отдаде внимание на водещото място на страната ни в отглеждането на лавандула и производството на лавандулово масло. От 2012 г. България е световен лидер в сектор „Производство на етерични масла“.

Българските земеделски стопани отглеждат хиляди декари с най-модерните и маслодайни сортове лавандула, а безупречното качество на добиваното от тях лавандулово масло е добре разпознаваемо и много търсено на международните пазари. България е безспорен световен лидер в отглеждането на маслодайна роза Дамасцена и лавандула и представата за страната ни все по-често се свързва с тези две изключително красиви, благоуханни и икономически рентабилни култури. Националният фестивал на Лавандулата стартира със своето първо издание през 2014 г. в живописното Средногорско селце Средно Градище, община Чирпан. Седмица по-късно празникът гостува на трудолюбивите земеделски стопани от Добружда, като негов любезен домакин са жителите на град Генерал Тошево. Средно Градище се утвърди като традиционен домакин на Фестивала, тъй като в неговото землище, преди почти 100 години са направени едни от най-старите експериментални лавандулови насаждения в страната.Този уникален и единствен по рода си празник отдава заслужено внимание и почит към труда и усилията на предприемчивите земеделски стопани от Тракия и Добруджа – регионите с най-голяма концентрация на лавандулови насаждения. Организатор на Националния фестивал на Лавандулата е Организационен комитет с председател Нина Гиргинова. Почетен председател на организационния комитет е актьорът Станислав Яневски, чиято световна популярност изключително много помага на каузи, свързани с опазване на околната среда, развитие на земеделието и съхраняване на българските културно-исторически традиции. Стан, както всички го наричат, носи дълбоко в сърцето си гордостта, че е българин и всеотдайно популяризира при всяка възможност природните забеежителности, георграфски предимствата и историческо наследство на своята родина. Фестивалът се провежда с финансовата и морална подкрепа от Община Генерал Тошево и община Чирпан, дестилерии, предприемачи и земеделски стопани. Фестивалната програма е изключително разнообразна, с множество културно-музикални изяви на творци и изпълнители от страната и чужбина, делова среща на земеделци, агро-специалисти, предприемачи, търговци на етерични масла и представители на местната и държавна администрация от сектор „Земеделие“. 

Една от най-желаните и привлекателни инициативи на фестивала е Детската лавандулова работилница, изключително атрактивен и масово посещаван e Базарът на лавандулови и био-продукти, артистични и музикални участия, благотворителни инициативи, конкурс „Крал и кралица на Лавандулата“. Всяка година двете издания на Националния фестивал на Лавандулата има своя гост-звезда и богата фолклорно-музикална програма, съвкупност от най-характерните и обичани народни песни и танци от Тракия и Добружда. Гостите на фестивала вече са се радвали на изпълненията на поплярни и любими изпълнители като Нелина, Джена, Глория, Валя, Кичка Бодурова, а тази година звезда на празника ще бъде родената в Добруджа певица Димана. Нейната музика връща спомена за автентичността на добруджанския многогласен фолкор и изразителността на добруджанската песен. Всяко издание на фестивала е обвързано с конкретна и значима за региона кауза – съпричастност към читалищната дейност в отделните региони, възстановяване на църковни сгради и съхранение на уникални реликви, набиране на средства за детски школи по изкуство, приложни клубове, опазване на културни и исторически паметници, традиции и популяризиране на регионални обичаи. Националният Фестивал на Лавандулата е част от културната визитка на двата обширни земеделски региона. Организационният комитет усилено работи по създаването на Музей на Лавандулата, както и изработването на Лавандулова карта на България. /19min.bg

коментари

Добави своя коментар