Най-необичайните правила за шофиране по света

  26 Юли 2019, 16:21     0

Това са 15 от най-странните правила за пътуване по света, наложени в съответните държави със закон:

1. Япония – На никой няма да му е приятно, ако бъде опръскан от кола, минаваща през локва близо до тротоара, но в Япония това е постановено като категорично незаконно. В хармония с традицията на японските нрави и пословична любезност, противоречащо на закона е да ви опръскат с кал или вода, ако сте пешеходец.

Управлението в пияно състояние е незаконно на много места по целия свят, и по основателна причина. Но в Япония незаконно е да бъдеш дори пътник в кола, когато шофьорът е пиян. Дори и да сте 100% трезви, ще попаднете под ударите на закона заедно с пияния шофьор.

2. Китай – В Пекин законът за защита на пешеходците не е много благосклонен към тях. До такава степен, че е незаконно шофьор да спре, за да премине пешеходец. Това превръща пресичането на пътя в „руска рулетка”.

3. Южна Африка – В Южна Африка шофьорите трябва да внимават не само за пешеходците. На животните са дадени толкова права по пътищата, колкото и на шофьорите, а шофьорите, от своя страна, ако не успеят да намалят скоростта или да спрат пред преминаващ добитък, са изправени пред наказание от солени глоби.

4. Германия – Ако сте пътували в Германия, знаете, че при шофиране по голяма част от магистралната й мрежа няма ограничения за скоростта. Спирането или отбиването в страни от пътя по някаква причина се наказва строго от закона. Дори да ви свърши горивото – това не е оправдание. Така че, поддържайте резервоара си пълен, когато шофирате в Германия.

5. Тайланд – Пътуването без дрехи от кръста нагоре е забранено в Тайланд. Това важи както за мъжете, така и за жените. Всички водачи, независимо от това дали са велосипедисти или шофьори, трябва да се подчиняват. Ако не можете да издържите на жегата и ви се прииска да се разсъблечете гол до кръста, това ще ви струва глоба. Вие решавате дали си заслужава.

6. Италия – Историческите зони в някои италиански градове са обекти, които се посещават със специално разрешение. Шофьорите, които игнорират това, могат да бъдат изправени пред сериозна глоба. Тези зони се наричат “зона с ограничен трафик”. Сателитните и GPS навигациите често не се съобразяват с това, така че внимавайте, ако използвате подобни устройства или приложения, когато пътувате в Италия.

7. Алабама, САЩ – В Алабама е незаконно да шофирате, докато сте с лента на очите. Всичко, което можем да кажем, е: “Да, очевидно!”. Не знаем какво се е случило в миналото, което да изиска създаването и приемането на този много специфичен закон.

8. Аляска – Защо някой би искал да върже куче на покрива на колата си? Това само по себе си е мистерия, но в Аляска също така е и незаконно. Може би традиционното каране на шейни с кучешки впряг прави това необходимо, но е факт, че е незаконно да вържете куче на покрива на вашия автомобил.

9. Дания – Шофьорите в Дания трябва да извършат необичаен ритуал, преди да се качат зад волана. Законът гласи, че преди да потеглят, трябва да проверяват за деца, които може да се крият под колата.

10. Русия – В Москва странен закон е свързан с чистотата – полицията налага глоби на всеки, който има мръсна кола. Мързи ли ви да си измиете колата? Мръсната кола ще ви гарантира глоба до 2000 рубли в Русия. Също така няма определение за това, което се счита за “мръсно” – всичко зависи от полицая, който има намерение да ви глоби.

11. Коста Рика – Ако в Коста Рика ви хванат с ниво над 0,75 грама алкохол на литър кръв, отивате директно в затвора.

12. Швеция – Може да е най-слънчевият от най-летните дни и все пак в Швеция ще трябва да включите фаровете си. Шофьорите трябва да карат с включени фарове 24 часа в денонощието.

13. Мериленд – В Роквил, Мериленд, е незаконно да обиждате, докато шофирате. Ако ви хванат да изливате порой от обидни думи през прозореца на вашата кола, бихте могли да бъдете глобени до 100 долара.

14. Кипър – Забравете да преминете през алеята на някой ресторант за бързо хранене и да си вземете пържени картофки за из път. В Кипър е незаконно да се яде или пие нещо по време на шофиране. Дори яденето на чипс или пиенето на вода ще ви струва глоба в размер на 85 евро.

15. Тенеси и Калифорния – Не би било хиперболично да се твърди, че американците обичат оръжията си колкото и колите си. В двата щата е престъпление да застреляте животно от колата си. По някаква странна причина китовете са забележително изключение от това правило./pochivka.blitz.bg

коментари

Добави своя коментар