Най-отдалечените дестинации в света

  16 Септември 2019, 16:15     0

Когато става въпрос за избор на нова дестинация, някои пътешественици се задоволяват да избират места в близост до дома, докато други са готови да отидат до края на земята. Буквално.

За тези, които имат желание да сменят самолет с влак, автобус и лодка (или евентуално да използват всички изброени транспортни средства в едно и също пътуване), има отдалечени дестинации, които малко хора ще имат шанса да видят.

От полинезийски острови с кристално чиста вода през малък град в Сибир с рекордно ниски температури до архипелаг с растения и животни, които няма да видите никъде другаде по света, тези дестинации трябва да са в списъка с места за посещение на любителите на приключенията.

Но внимавайте: ако търсите лесен маршрут или постоянен Wi-Fi, това не са подходящите дестинации за вас.

Ако сте готови да пренебрегнете тези неудобства, резервирайте следващата си ваканция на едно от следващите 11 изолирани места от всички краища на света: 

Великденски остров

Великденският остров, или Рапа Нуи, се намира на 3540 км от бреговете на Чили, а най-близкият му съсед - остров Питкерн, е на 1931 км, посочва Arhitectural Digest. Пътуващите ще открият на него 887 статуи на моаи.

Националният парк Рапа Нуи е обявен за обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО през 2015 г.

Станция Макмурдо, Антарктида

Разположена на южния край на остров Рос в Антарктида, на 1367 км северно от Южния полюс, Макмурдо е най-голямата изследователска станция на континента.

Съоръжението, което провежда изследвания във всички възможни сфери - от астрофизика до ледникова геология, е създадено през 1955 г. и се управлява от Националната научна фондация на правителството на САЩ. Общността е дом на над 85 сгради и може да приеме над 1200 посетители.

Острови Гамбиер, Френска Полинезия

Островите Гамбиер са един от най-уединените райони на Френска Полинезия. Разположени на 1609 км от Таити, в най-югоизточната част на архипелага Туамоту, тези вулканични острови имат коралови рифове и кристални лагуни.

Основният град Рикитеа на остров Мангарева е известен с черните си култивирани перли.

Тристан да Куня


Изолираният остров Тристан да Куня е разположен в южната част на Атлантическия океан, на 2805 км източно от Кейптаун, Южна Африка. Дом на само 246 души, островът е действащ вулкан и основният му град - Единбург от Седемте морета, е почти унищожен след изригване през 1961 г.

Желаещите да посетят Тристан трябва да планират предварително това, тъй като е необходимо разрешение от местните власти.

Оймякон, Русия


Това е едно от най-студените населени места на земята. Сибирският град с около 500 жители е на няколкостотин километра от Арктическия кръг, а най-близкият град - Якутск, е на двудневно шофиране.

В града е тъмно около 21 часа на ден през зимата, а местната диета се състои предимно от месо, поради невъзможността за отглеждане на земеделски култури. 

Итокортормит, Гренландия


Малкото селище в Гренландия е разположено между Northeast Greenland National Park и Scoresby Sund - най-големия в света национален парк и фиорд.

Дом на приблизително 450 души, селцето е съставено от цветни дървени сгради и до него може да се стигне с хеликоптер или лодка. Районът е богат на диви животни, включително полярни мечки, нарвали и моржове.

Остров Сокотра, ЙеменИзвестен като „Галапагос на Индийския океан”, йеменският остров Сокотра се гордее с огромно биоразнообразие. Една трета от растителния живот на острова и 90 процента от влечугите не се срещат никъде другаде на земята.

ЮНЕСКО класифицира архипелага Сокотра, който включва острова, като обект на световното наследство през 2008 г.

Мотуо, Тибет


До 2013 г. окръг Мотуо, или Медог, в Тибетския автономен регион на Китайската народна република, е последният окръг без постоянен достъп до път.

Разположен на южния склон на Хималаите, районът има субтропичен климат, предлагащ на посетителите достъп до гори, езера и голямо разнообразие от растения и животни. Макар че днес той разполага с достъп до пътища, много туристи все още предпочитат да поемат по някой от туристическите му маршрути.

Острови Питкерн


Разположени на запад от Великденския остров, Питкерн са група от четири вулканични острова - Питкерн, Хендерсън, Дюси и Оено - в южната част на Тихия океан.

Остров Питкерн е единственият от четирите, който е обитаван. Британската отвъдморска територия е заселена от въстаниците на HMS Bounty и техните полинезийски спътници през 1790 г., а сега на острова има около 50 души, много от които са потомци на първоначалните основатели.

Остров Хендерсън е обект на световното наследство на ЮНЕСКО с важна колония от различни видове птици, включително четири ендемични за острова.

Острови Кергелен


Известни още като Опустошените острови, Кергелен са разположени в южната част на Индийския океан и са част от френските южни и антарктически територии. Гранд Тере - главният остров, е дом на изследователската база Порт-Окс-Франсе.

Островите, които се намират на 3218 км от цивилизацията, са обитавани от няколко различви вида пингвини, албатроси и тюлени. Посетителите могат да стигнат до Гранд Тере само четири пъти в годината с кораб.

Лонгърбиен, НорвегияНорвежкият архипелаг Свалбард се намира на около половината път между Норвегия и Северния полюс и се е превърнал в дестинация за пътешественици, които се надяват да видят и северното сияние, и полярните мечки.

/profit.bg

 

 

коментари

Добави своя коментар