Най-предпочитаните места за посещение, ако отидете до Будапеща през зимата

  24 Ноември 2019, 22:31     0

През годините Будапеща се превърна в един от най-посещаваните градове, особено през зимата, когато унгарската столица сякаш оживява. С прекрасната си архитектура и уникални традиции, Будапеща определено е любимо място на туристите.

Ето ги и 10-те места според CNN, които задължително трябва да се посетят, ако отидете на почивка в Будапеща през зимата:

1. Коледните пазари

Греяно вино, коледен щрудел, традиционни ястия и най-различни занаятчийски занимания могат да се намерят по сергиите на коледните пазари при базиликата „Свети Стефан“. Те започват още от месец ноември и продължават до началото на януари.

Пазарът на площад Vörösmarty е един от най-популярните в централна Европа, както и един от най-старите в Унгария. Известен с традиционните си унгарски храни, включително ланго, комина за торти и местни колбаси, ще имате множество богатства, от които да избирате на повече от 120 сергии.

Междувременно коледният пазар на базиликата „Свети Стефан“ има 160 сергии, пълни с торти, сладкиши, изкуства и занаяти, греяно вино и традиционни коледни подаръци. Входът на двата пазара е безплатен.

2. Ледената пързалка на градския парк

Ледена пързалка на градския парк в Будапеща е най-известната в региона, ако не и в цяла Европа. За първи път тя отваря през 1870 г. Пързалката е една от най-старите, а и най-големите в Европа. През летните месеци се пълни с вода и служи като езеро за лодка за туристите. Ледената пързалка на градския парк е идеалният начин да завършите един прекрасен зимен ден.

3. Светлинното шоу на базиликата „Свети Стефан“

Базиликата „Свети Стефан“ е наистина красиво архитектурно произведение, но това, което го прави още по-приятно за окото, е грандиозното светлинно шоу, което се провежда там целогодишно. През зимната обаче посетителите могат да се насладят на един наистина впечатляващ спектакъл, съчетаващ религиозни истории и басни, рецитирани чрез звук и светлина.

4. Спа и термални бани

Будапеща с основание носи прозвището „Градът на спа-то“ благодарение на своите 118 естествени термални извора, които доставят 70 милиона литра терапевтични води всеки ден на повече от дузина спа. Турските бани тук са изумително красиви, прочути по целия свят заради своите релаксиращи и лечебни ползи.

Може да се насладите на повече от дузина термални бани и спа-центрове - включително бани Рудас, Гелерт Бани, Лукашки бани, Бани Кирали, Касасар Бани и Палатинови бани - домашни сауни, парни камери и масажни кабинети, като при поискване се предлагат редица процедури.

5. Унгарската държавна опера

Проектирана от известния архитект Миклос Ибл, Унгарската държавна опера, която е построена през 1884 г., е със запазена архитектура от годината, в която е завършена – преди повече от 130 години. Почитателите както на балета, така и на операта са привлечени от това място поради висококачествените изпълнения на спектакли, включващи „Лешникотрошачката“, „Бохемия“, „Били Елиът“, „Вълшебната флейта“ и „Тоска“.

Операта е затворена за мащабни ремонти до 2020 г., но все още може да се насладите на самата сграда, като се разходите в нея.

6. Коледният трамвай

Покрит с над 39 000 светлини, коледният трамвай на Будапеща се пуска за посещение от началото на декември до началото на януари. Само в навечерието на Коледа и Нова година трамваят не работи, но през останалото време туристите могат да се повозят на него с обикновен билет.

7. Круиз по река Дунав

Река Дунав се простира през сърцето на Европа от Германия до Черно море. Изключително популярни както през летните, така и през зимните месеци туристи от цял свят се отправят към реката, за да видят забележителности като сградата на Парламента, замъка Буда, статуята на свободата и остров Маргарет. Всички те могат да се наблюдават от реката по време на плаване. Ако сте отседнали в Будапеща само за няколко дни, най-добрият начин да опознаете града е като се качите на кораб по р. Дунав. Така ще видите най-впечатляващите сгради на града по вода.

8. Нощните барове

Нощните барове на Будапеща също не са за изпускане. Те впечатляват посетителите както с прекрасни напитки, така и с чудесна атмосфера. Зимният сезон е особено подходящ за бар-обиколки, защото постоянно има отстъпки и специални сезонни изкушения.

9. Модната улица на града

Пазаруването в Будапеща през зимата е вълшебно изживяване. Не само ще можете да разгледате най-добрите бутици, но и ще се потопите в магията на Коледа благодарение на красиво украсените булеварди. Andrassy Avenue и Fashion Street са две от най-популярните търговски и туристически дестинации на Будапеща по всяко време на годината.

Там може да откриете магазини на Gucci, Ralph Lauren, Louis Vuitton, Burberry и Rolex. Покрита с хиляди светлини, алеята, облицована с дървета, оживява през зимните месеци, предлагайки много атракции на коледни теми.

10. Замъкът Буда и Варкерт Базар

Замъкът Буда и Варкерт Базар са бижутата в короната на Будапеща. Емблематичният замък Буда е мощна, красива и внушителна сграда, която гледа към града, докато градината му, известна като Várkert Bazár, обединява изкуството и природата с селекция от барове и ресторанти и пространство за събития на открито.

И на двете места се организират концерти, литературни събития, театрални и балетни постановки през цялата година, но зимният сезон е черешката на тортата. През целия декември в замъка може да се насладите на творчеството на местните поети, автори, актьори и балетни танцьори.

/economic.bg

коментари

Добави своя коментар